Religija

Ilmihal 1 preveden na norveški jezik

banner

Mektepska pouka je osnov i temelj odgojno-obrazovnog procesa, vjerskog poučavanja u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, a izvodi se i realizira prema Nastavnom planu i programu mektepske pouke i ilmihalima 1, 2 i 3 za mektepsku pouku.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u saradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Norveškoj, u prethodnom periodu radila je na prijevodu i pripremi dvojezičnog Ilmihala 1 na bosanski i norveški jezik.

Prijevod Ilmihala povjeren je Ifeti Maglić, koja živi i radi u Norveškoj. Izdavački centar Islamske zajednice El-Kalem uradio je prijelom i druge pripreme materijala za štampu. Cjelokupan posao rađen je pod monitoringom Uprave za vjerske poslove – Odjela za mekteb i mlade. Ilmihal 1 na bosanski i norveški jezik nedavno je izašao iz štampe i distribuiran je u džemate Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

Tim povodom danas, 10. novembra 2023. godine, dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove primio je Edin-ef. Mezita, sabornika i koordinatora izdanja ilmihala 1 na norveškom jeziku.

Dr. Mensur-ef. Malkić čestitao je Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj na izlasku iz štampe prvog ilmihala na norveški jezik, sa željom da služi svojoj svrsi i olakša polaznicima mekteba da uče o svojoj vjeri.

Edin-ef. Mezit zahvalio je direktoru Uprave na prijemu, pomoći i podršci Rijaseta tokom pripreme ilmihala 1 na norveški jezik, kao i dr. Enes-ef. Svraki, voditelju Odjela za mekteb i mlade, te kazao da će dvojezični Ilmihal 1 na bosanski i norveški jezik u mnogome olakšati realizaciju mektepske pouke u Norveškoj, kako polaznicima tako i muallimima.

MINA

Related posts

Božidar Proročić, književnik i publicista: ČESTITKA SVIM PRIPADNICIMA ISLAMA POVODOM KURBAN-BAJRAMA

Urednik BiH Info Desk

Eli Tauber : Hanuka praznik slobode i nade

BHD Info Desk Administrator

Popularna pjevačica u drugačijem izdanju za ramazan: Ovom mjesecu se posebno radujem

Editor

Leave a Comment