BiH

U BiH stižu bh. državljani i njihovi srodnici iz Gaze

banner

Grupa bh državljana i njihovig srodnika evakuiranih iz Gaze stižu u BiH u ponedeljak 20-tog novembra 2023.godine, potvrđeno je iz Ambasade Države Katar u Sarajevu.
Ovom odlukom je odobreno na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH , da uz bh državljane dođu i njihovi srodnici.Tako su stvoreni uslovi za prebacivanje ovih osoba u BiH.

Građani BiH kreću sutra na put rano ujutro avionom Turkesh Airlines iz Kaira ka Istanbulu.Potom će iz Istanbula u BiH doputovati u dvjema odvojenim grupama. Prva bi na Međunarodni aerodrom u Sarajevu trebala da stigne sutra u 14:40 sati, a drugu treba očekivati istog dana oko 19:55 sati prema provjerenim informacijama. Troškove njihovog putovanja u BiH snosi Država Katar, kako je ranije najavljeno iz Ambasade te zaljevske zemlje u Sarajevu.

Država Katar značajno je doprinjela evakuaciji bh građana i njihovih srodnika iz Pojasa gaze. Evakuacija stranih državljana koji žele napustiti Gazu je dio napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama.U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u BiH Meshaal Ali Mohamed Abdullah Al –Attiyah . Njemu je zbog toga 15 .novembra  zahvalila i Palestinska zajednica u BiH iz dubokog poštovanja prema građanima i Državi BiH ,ali i 30.godišnjim  bileteralnih odnosa Katara i BiH.Aambasador  Al –Attya  će prema ranijem planu učestvovati u dočeku bh građana na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Katarski ambasador u Republici Egipat Tarig Ali Al Ausari i ranije je dočekao bh državljane i njihove srodnike u Kairu, nakon što je omugućen njihov dolazak na sigurno odredište u Egiptu, Ambasada Države Katar im  je tom prilikom osigurala poklone dobrodošlice.
Zvanično Doha, osim spomenutih putnih troškova putovanja u BiH snosila troškove smještaja za bh državljane u Kairu. Oni su zahvalili Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

Duška REBIĆ

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 413: TAJNA JEDNE SLIKE (3)

BHD Info Desk Administrator

Crnadak ‘optužio’ Tegeltiju za britanske sankcije Dodiku i Cvijanović?

BHD Info Desk Administrator

Vlastimir Mijović, doajen bh. novinarstva sahranjen u Sarajevu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment