Video

Västerås: Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 30 godina od osnivanja udruženja „Most“

banner

Bosanskohercegovačko udruženje „Most“ u Švedskoj proslavilo je 30 godina od osnivanja. Cjelodnevnim programom u švedskom gradu Västerås obilježen je i Dan državnosti Bosne i Hercegovine, te su predstavljena i brojna bh. udruženja koja djeluju u okviru Saveza bosanskogercegovačkih udruzenja u Švedskoj.

Prisutnima su se obratili Meho Kapo, predsjednik udruženja „Most“ i Adnan Mahmutović, predsjednik Saveza bosanskohercegovackih udruženja u Švedskoj. Video porukom obratio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, koji je čestitao Dan državnosti, ali i istakao značaj bh. stanovništva koje je raseljeno širom svijeta.

Bila je ovo prilika i za susret sa brojnim zvaničnicima iz diplomatskog kora, predstavnicima ambasade nase zemlje, kao i švedskim političarima i udruženjima koji su prigodnim programom jednim dijelom upoznali bosanskohercegovačku tradiciju i kulturu.

Švedsko kulturno udruženje Tillsamans je predstavilo tradicionalne igre ove zemlje. Prevod imena njihovog udruženja na bosanski jezik je “zajedno” i oni tako vec skoro tri decenije saradjaju sa bh.udruzenjima.

Dan državnosti bio je povod i za smotru folklornih društava iz cijele Švedske. Ucestvovalo je oko 600 članova a među njima predstavili su se i igrači Zlatnog Behara, udruženja koje je nastalo iz udruženja „Most“ i koje okuplja trenutno više od 80 aktivnih članova koji čuvaju tradicionalne igre iz cijele Bosne i Hercegovine.

BHRF Press

Related posts

Aki Rahimovski: Zošto si me majko rodila, Bitola i Kako što e taa čaša

Urednik BiH Info Desk

Azra Osmančević, mlada Bosanka liderka godine u Švedskoj: Kao vino, što starija to uspješnija

BHD Info Desk Administrator

Zagrepčanka posvetila pjesmu Sarajevu: Lana Škrgatić objavila spot za duet sa Draženom Žerićem Žerom

Editor

Leave a Comment