BiH dijaspora

U Italiji obilježen Dan državnosti BiH: Bosanska jela zamirisala u Rimu

banner

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Italiji. Udruženje „Bosna u srcu“ organiziralo je proslavu po drugi put u italijanskoj prijestonici Rimu, prenosi Dnevni Avaz.

Temelji suživota

– Sreli smo se u središtu Rima da bismo proslavili Dan državnosti BiH. Glavna tema je bilo prisjećanje početaka državnosti BiH, a posebno Dana državnosti, odnosno 25. novembra, kada su u ZAVNOBiH-u postavljeni temelji onog što je kasnije postala Republika BiH, a sadašnja BiH. Mislim da su svi učesnici prepoznali važnost tog dana i tih temelja suživota svih konstitutivnih naroda i građana – istakao je Nadan Petrović, profesor na Univerzitetu „La Sapienza“.

Predsjednica Udruženja “Bosna u srcu” Fatima Neimarlija, koja je organizirala proslavu, istakla je da streme tome da obilježavanje ovog datuma dobije kontinuitet.

Važan događaj

– Ovo je već druga godina kako obilježavamo ovaj važan događaj i mi iz Udruženja „Bosna u srcu“ trudimo se da nam to postane tradicija. Zahvaljujući svim članovima i zajedničkim snagama, nije bilo teško. Svi su bili vrlo zadovoljni i zahvalni na organizaciji, a posebno na onom što su probali od naših kulinarskih specijaliteta. Kako bi rekli Italijani, ljubav ulazi na usta – rekla je Neimarlija.

Prisutni su imali priliku degustirati bosanska jela. PR

Posebno je izrazila zahvalnost na govoru i učešću Azri Popović, savjetnici pri Ambasadi BiH u Rimu, i profesoru Nadanu Petroviću, koji je napravio jednu kratku historijsku panoramu naše domovine BiH. 

Također, na ovom događaju je svoje slike izložila umjetnica Ruža Gagulić.

Glumica porijeklom iz Bugojna

Glumica porijeklom iz Bugojna, a s adresom u Rimu Nela Lučić uljepšala je cijeli događaj tradicionalnom muzikom i čitanjem bh. klasičnog štiva u bosanskoj narodnoj nošnji. Inače, Nela je poznata po monodrami “Jer ja sam pobijedila”, napisanoj prema istinitoj priči Bakire Hasečić. Lučić je do sada igrala u brojnim filmskim i televizijskim projektima u Italiji, a okušala se i u Holivudu.

Related posts

Švicarska – Nechatel : Održan tradicionalni ” Marš mira” : “Reci majci da se nisam patio”

Copo Sejo

Ambasadorica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Valentina Marinčić predala akreditivna pisma Njezinom Veličanstvu kraljici Elizabeti II

BHD Info Desk Administrator

USAID: Novi poziv za bespovratne grantove kompanijama u BiH koje su u vlasništvu investitora iz dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment