BiH

Kajganić: Mehmedagić i Debevec su uhapšeni zbog nezakonitog prisluškivanja sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva BiH

banner

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić na konferenciji za medije govorio je o jučerašnjem hapšenju predsjedniku Suda BiH, ali i direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Na konferenciji za medije Kajganić je potvrdio i navode da je uhapšena poznata bh. advokatica Vasvija Vidović.

No, samom početku pojasnio je da je konferenciju za medije sazvao kako bi kazao nove detalje o aktivnostima koje su provedene tokom jučerašnjeg dana.

“Sazvao sam konferenciju da bi javnost upoznao o aktivnostima iz jučerašnjeg dana i kako bismo pokazali da se beskompromisno borimo protiv kriminala, bez obzira o kojim osobama je riječ i koju funkciju obavljaju. Što se tiče samog informisanja javnosti u potpunosti smo se otvorili prema javnosti koliko je to moguće, a da se ne dovede u opasnost istraga i predmete u kojima se postupa. Ukoliko neko mimo Tužilaštva iznosi informacije znači da je tih informacija došao neovlašteno. Pozivamo sve u BiH da kada su u pitanju predmeti Tužilaštva BiH da se isključivo otvaraju nama za pitanja. Shvatamo interes javnosti, ali nama je interes predmeta da dođemo do dokaza kako bi bili u stanju da procesuiramo lice pred lice pravde”, kazao je Kajganić.

Osvrnuo se potom na hapšenje Debevca i Mehmedagića.

“Predmet je otvoren u Tužilaštvu BiH uz značajnu podršku OSA-e. Niti jedna druga agencija nije bila uključena u predistražne i istražne radnje. Pripadnici SIPA bili su obavješteni sat vremena prije aktivnosti. Što se tiče činjenica da su osumnjičena lica Debevec i Mehmedagić lišeni su slobode po naredbi tužilaca isključivo. Postoje razlozi za lišenje slobode, da bi nesmetano prikupili dokaze u navednom predmetu”, kazao je.

Potom je dodao:

“Plasirane su razne informacije, nisu tačni navodi. Do sada su prikupljeni dokazi da su dvojica osumničenih počinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene radnike Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH. Nema dokaza da su vršene  prisluškivanja prema političkim ličnostima, partijama. Provjerit ćemo sve informacije. Na osnovu naših prijedloga zapečaćene su određene prostorije Suda BiH koje će biti  pretresene. Na osnovu svih dokaza znat će se u kojem će toku istraga da ide dalje. Osnovni sumnje su već potvrđene, sudija za prethodni postupak izdao naredbe za pretrese, provedeni su određeni pretresi.”

Dodao je kako će licena lišena slobode biti predata postojućem tužiocu koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljim koracima na osnovu sadašnjeg spisa i na osnovu dokaza odlučiti o pritvoru.

“Tužilac podnijet će prijedlog za određivanje pritvora do mjesec dana za sve osumničenje”.

N1

Related posts

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Urednik BiH Info Desk

Dodikov kabinet: Ikona poklonjena Lavrovu nije ukradena

Editor

Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva

Editor

Leave a Comment