BiH

Presuda za zločine nad Bošnjacima prijedorskog sela Zecovi: Za 150 ubistava ukupno 59 godina zatvora

banner

Gotovo deset godina od prvih hapšenja osumnjičenih, Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu za 150 ubistava, mučenja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima prijedorskog sela Zecovi. Od ukupno 11 optuženih, osuđeno je njih petero, dobili su ukupno 59 godina zatvora.

Dušan Milunić osuđen je na 12 godina zatvora, Zoran Stojnić na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina, Ljubiša Četić na pet godina i Ilija Zorić na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, odnosno za krivična djela koja uključuju ubistva, progone, silovanja, mučenja, zatvaranja u logore.

Ostali od ukupno jedanaest optuženih, oslobođeni su krivice.

Nadalje, svi optuženi oslobođeni su po pitanju postojanja udruženog zločinačkog poduhvata.

Zanimljivo je da se niti jedan od optuženih nije pojavio na izricanju presude.

Odbrana prvooptuženog Milunića kazala je da je on nedavno pozvan u svojstvu osumnjičenog i u jednom drugom predmetu, te da mu je od tog trenutka ugašen telefon.

Odbrane ostalih optuženih rekle su kako jedan od njih posjeduje medicinsku dokumentaciju na osnovu koje treba u bolnicu, a da ostali nisu bili u obavezi da dođu. Također, pojedini advokati rekli su da ne znaju gdje se njihovi klijenti nalaze.

Podsjetimo, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti – u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona, navodi se u optužnici iz 2014. godine, kao i da su mještani Zecova vođeni u logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje”.

Neke od porodica žrtava danas su bile okupljene pred Sudom, držeći u rukama fotografije najmilijih, prenosi N1.

Related posts

RAK kažnjava “nepodobne” medije, a podobne samo opominje?! RAK izrekao drakonsku kaznu FACE TV!

Editor

Ambasada Ukrajine traži informaciju o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 403: „BIJELI STUBAC“ KJAŠIFOVOG UČENIKA

Editor

Leave a Comment