BiH dijaspora

Udruženje Bosanska krajina Malmö ostvarilo značajne rezultate u 2023.

banner

Udruženje Bosanska krajina Malmö je i ove godine pozvalo najaktvnije članove: na prijemu je bilo preko 60 aktivista. Monografija udruženja izlazi iz štampe sredinom januara 2024. godine

U okviru Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj djeluje 38 udruženja sa 7.145 članova. Na području Regije “Jug” u 2023. aktivno je 11 bh. udruženja sa preko 2.000 članova – među njima najpoznatija je Bosanska krajina koja ima 702 registrirana člana u 2023. godini.

Svake godine Bosanska krajina pred Novu godinu okupi aktiviste u znak zahvalnosti za nesebičan rad u udruženju i oda im priznanje kroz druženje i prigodnu zabavu, što je i podsticaj za naredni rad.

image
Družili su se članovi Bosanske krajine/Fikret Tufek

Predsjednica udruženja Nisveta Cerić je zbog zdravstvenih razloga bila spriječena da prisustvuje druženju, ali je uputila poruku prisutnima.

– Hvala vam svima za nesebičan amaterski rad i djelatnosti u dvadesetak naših sekcija: nikoga ne želim izdvajati, svi ste bili valjani i uzorni u našem zajedničkom, amaterskom radu. Bosanska krajina je sa 702 registrirana člana i dalje jedno od najvećih i najbolje organiziranih bh. udruženja u Švedskoj, što je ponos svih bh. građana u Švedskoj. Učestvovali smo na ovogodišnjoj regionalnoj smotri kulture u Landskroni i saveznim smotrama u Göteborgu i Västeråsu. Ponosna sam što završavamo monografiju “Bosanska krajina Malmö 1995-2025”, koja izlazi iz štampe sredinom januara 2024. godine, poručila je.

image
Družili su se članovi Bosanske krajine/Fikret Tufek

Nakon toga su uručene tradicionalne godišnje nagrade Bosanske krajine zaposenim radnicima: Enisi Bajramović Erminu Šabiću. Aktivista Said Hadžikadunić predao je udruženju na poklon dres sina Denisa Hadžikadunića, koji je aktuelni i uspješni član fudbalske reprezentracije Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratio i Asim Cerić, predsjednik Redakcijskog odbora monografije.

– Veliko mi je zadovoljstvo kazati da smo završili štampanje monografije o tri decenije Bosanske krajine, od inicijateive za formiranje u junu 1994. i formiranja 3. juna 1995. pa sve do danas, čime se ponosimo jer nam je to bila dugogodišnja želja, a uz veliku zahvalnost NBV-u Južne Švedske, koji snosi troškove štampanja monografije koja je pisana dvojezično: 368 strana, sa  1.420 fotografija i dokumenata, na masnom papiru i u čvrstom povezu, ostaje kao dokument o tri decenije našeg rada, kazao je.

image
Družili su se članovi Bosanske krajine/Fikret Tufek

Na velikom ekranu u udruženju kratku prezentaciju sadržaja monografije iznio je njen autor Fikret Tufek, govoreći da monografija ima 20-ak poglavlja u kojima se zorno, uz dokumente, prikazuje rast, rad i razvoj Bosanske krajine kroz tri decenije, uz objavljen dokument i fotografije koje su mnogi imali priliku prvi put da vide na ovoj prezentaciji. Promocija u udruženju je planirana početkom 2024. godine.

image
Družili su se članovi Bosanske krajine/Fikret Tufek

Fikret Tufek, autor monografije:

– Malmö nije slučajno bio izbor izbjeglica iz BiH: u njemu žive ljudi iz 186 zemalja, decenijama se ovdje švedski jezik komeša sa desetinama drugih, pa grad svojim bojama i obilježjima uvjerljivo predstavlja “svijet u malom”. Gotovo trećina njegovih stanovnika rođena je u inostranstvu, a polovina ima strano porijeklo, što svakom putniku namjerniku, a pogotovo izbjeglicama, pruža šansu za lakše prilagođavanje, kazao je.

U nastavku su se aktivisti Bosanske krajine, uz tombolu i bogatu trpezu (hrana je ovog puta naručena iz restorana), družili, pričali, pjevali i mnogi i igrali uz bend Predo, te solisticu Zlatu Wolim, kao iznenađenje večeri. Svakako, najaktivniji su bili mladi, njih 20-ak iz folklora seniori na čelu sa koreografom Eldarom Pašićem, dok su članice Aktiva žena bile daleko najrazigranije: tako se to radi, ali kad treba i igra i pjeva, u jednom od najboljih bh. udruženja u Švedskoj – Bosanskoj krajini.

Malmö je te večeri bio BiH u malom, da se zna da u Švedskoj ima preko 100.000 doseljenika iz BiH!

Fikret Tufek / Moja BiH

Related posts

Saint Louis: Uskoro promocija novog albuma repera Vahida Saltage-Loga

Editor

Turska: Prvi imam u Aja Sofiji bit će Bošnjak

Urednik BiH Info Desk

Austrija: Evropski parlamentarac Andreas Schieder pokrenuo inicijativu da EU otvori granice sa BiH

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment