Biznis

U 2023. značajno porasle strane investicije u Bosni i Hercegovini, Rusija najveći ulagač!

banner

Direktne strane investicije (DSI) u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet mjeseci 2023. godine porasle su za 23.9% , potvrđeno je iz  Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) Bosne i Hercegovine.

“Prema upravo objavljenim  preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru Tokova DSI, sa procijenjenim zadržanim zaradama, za period januar – septembar 2023, direktne strane investicije su iznosile 1,442.8 miliona KM ili 737.7 miliona eura”, kazali su iz FIPA-e za portal Radiosarajevo.ba.

Strana ulaganja u periodu januar-septembar 2023. godine veća su za 23.9% u odnosu na isti period prethodne godine kada su DSI iznosile 1,164.1 miliona KM, naveli su iz ove institucije.

Zanimljivo je da je najveći investitor u BiH u prvih devet mjeseci 2023. godine bila Ruska Federacija, koja je u BiH investirala 312 miliona KM. To potvrđuju podaci Centralne banke BiH.

Naime, Rusija, koja je od invazije na Ukrajinu pod oštrim međunarodnim sankcijama, u dijelu takozvanog “ostalog kapitala” je za devet mjeseci 2023. godine unijela u BiH 342 miliona BAM, ali je istovremeno i povukla oko 30,6 miliona kroz “zadržane zarade”, što je razinu investicija spušta na spomenutih 312 miliona KM.

Šta je pozadina ruskih investicija i da li je u pitanju izbjegavanje oštrih međunarodnih sankcija preko BiH ili stvarni iskazani interes za poslovanje u našoj zemlji, odgovore bi trebali ponuditi organi države BiH koje bi ove procese trebali nadzirati.

Značajne investicije iz Nizozemske i Hrvatske
Iza Rusije slijede Nizozemska i susjedna Hrvatska koja su u BiH plasirale 166, odnosno 165,1 miliona KM investicija.

Odmah iza njih je Velika Britanija s investicijama od 163,4 miliona KM, uglavnom vezanih uz projekt britanske “Adriatik Metals” u Varešu, te Turska sa 120 miliona KM.

Stari poslovni partner BiH, SR Njemačka, u BiH je ove godine investirala 92,3 miliona KM, a Austrija 79,8 miliona KM.

Italija i Slovenija su u BiH investirale 65,3 odnosno 60 miliona KM.

Krug od deset najvećih investitora zaključuje susjedna Srbija koja je u BiH plasirala 51,7 miliona KM. Ali ne treba zaboraviti ni sljedeću Švicarsku sa 42,2 miliona KM.

Među investitore su se još upisali Belgija, Češka, Cipar, Crna Gora, Francuska, Litva, Luksemburg, Mađarska (zanimljivo je da su Mađari uložili oko 4, 3 miliona KM, iako je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik najavljivao da će on “preuzeti” sve njemačke projekte stopirane zbog njegove secesionističke politike), Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Slovačka, Saudijska Arabija, Norveška… Riječ je, dakle, o većim investicijama. Treba napomenuti da se na sve ostale zemlje odnosi skoro 62 miliona KM koliko su investirali u BiH u 2023. prema podacima Centralne banke BiH.

1. Rusija – 312,6 miliona KM
2. Nizozemska – 166 miliona KM
3. Hrvatska – 165,1 milion KM
4. Velika Britanija – 163,4 miliona KM
5. Turska – 120,9 miliona KM
6. Njemačka – 92,3 miliona KM
7. Austrija – 79,8 miliona KM
8. Slovenija – 65,3 miliona KM
9. Italija – 60 miliona KM
10. Srbija – 51,7 miliona KM

Izvor: Radiosarajevo.ba

Related posts

Uz brojne nove sadržaje Vlašić postaje i centar ljetnog turizma u BiH

Urednik BiH Info Desk

Uručene nagrade “Zlatni BAM” za najsupješnije poslovne rezultate banaka

Editor

Dvije bh. firme gradit će studentski dom u pokrajini Hesen

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment