BiH dijaspora

IGK: Vrijeme je da se probosanske snage okupe oko strateškog cilja, odbrane države Bosne i Hercegovine

banner

Saopćenje za javnost povodom  Dodikove prijetnje da će proglasiti nezavisnost bh. entiteta RS ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini

Bosanskohercegovački i međunarodni subjekti koji zagovaraju da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje trebaju konačno preći sa riječi na djela.

13. 12. 2021. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je podnešena zajednička krivična prijava Instituta za istraživanje genocida Kanada i udruženja ‘Žena žrtva rata’ protiv Milorada Dodika.

Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske, antidržavne koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine. Za nas secesija je u toku.

Mi smatramo da je država Bosna i Hercegovina napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz entiteta RS. Smatramo da postoji osnovana sumnja krivičnog djela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo, napisali smo u krivičnoj prijavi.

Imajući u vidu da nismo dobili nikakv odgovor na našu krivičnu prijavu još jednom najozbiljnije upozoravamo da su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja nekakvih rokova. Jer prijetnjom otcjepljenjem bh. entiteta RS Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive za region, Evropu i svijet. U svom destruktivnom antidržavnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od strane pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Istovremeno pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da u skladu sa Bonskim ovlaštenjima zabrani političku djelatnost Miloradu Dodiku i svima koji ugrožavaju teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenost i političko pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Tražimo od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da ozibiljno uzme u razmatranje antibosansko i antidržavno djelovanje Milorada Dodika, posebno opasne prijetnje otcjepljenjem bh. entiteta RS od države Bosne i Hercegovine i hitno preduzme mjere za zaštitu Bosne i Hercegovine.

Vrijeme je da tužilaštvo, sudstvo i sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine stanu uz svoju državu, Bosnu i Hercegovinu.

Vrijeme je da Visoki predstavnik, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i slobodni svijet stanu uz državu Bosnu i Hercegovinu.

Vrijeme je da probosanske snage u i van Bosne i Hercegovine se okupe na jednom strateškom cilju, odbrani države Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada  

Udruženje ‘Žena žrtva rata’

Related posts

BOŠNJACI.NET DOBITNIK PRIZNANJA VIJEĆA KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA

Copo Sejo

Melbourne: Sarajka Edita Mujkić, autorica memoara „Između prije i poslije“, o tragediji rata, bez pomoći dobrih ljudi naša priča ne bi imala sretan kraj

Editor

Dva kandidata porijeklom iz Bosne i Hercegovine ulaze u njemački Bundestag

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment