BiH dijaspora

Travničanka doktorirala na Univerzitetu u Minhenu u oblasti Satelitske geodezije i svemirskog vremena

banner

Bosna i Hercegovina  ima još jednog doktora nauka, velikog stručnjaka, na raspolaganju. Čestitamo Randi Natraš iz Travnika na odbrani doktorske teze na prestižnom Tehničkom univerzitetu u Minhenu , na svom Facebook profilu nedavno je objavio je Dr. Edhem Čustović.Post prenosimo u cjelosti.

Naslov njenog rada je “Mašinsko učenje za modeliranje i predviđanje vertikalnog ukupnog elektrona uključujući svemirsko vreme i kvantifikaciju nesigurnosti”

Randa se od djetinjstva zanimala za tehnologiju. Nakon što je završila diplomski studij geodezije na Univerzitetu u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, uslijedili su istraživački boravci u Norveškoj i Njemačkoj. Magistrirala je geodeziju u Sarajevu. Za to vrijeme dobila je nagradu Young Scientists Travel Award od Međunarodnog udruženja za geodeziju kako bi predstavila svoje istraživanje magistarskog rada na važnoj međunarodnoj konferenciji o geodeziji u Japanu. Ovo iskustvo joj je dalo dodatnu motivaciju za naučno-istraživački rad i otvorilo joj mogućnost da se umreži sa renomiranim naučnicima, uključujući i njenog trenutnog doktorskog mentora.

Tokom svog istraživačkog boravka na Tehnološkom univerzitetu u Beču od novembra 2017. do jula 2018. razvila je svoj doktorat, uspostavila saradnju sa naučnicima u Beču i učestvovala na konferencijama koje su joj omogućile ulazak u svetsku naučnu zajednicu.

Dr. Randi Natraš 

Tokom istraživačkog boravka finansiranog od strane Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD na Tehničkom univerzitetu u Minhenu, Njemačka, produbila je svoje znanje u svom polju istraživanja i odlučila da započne doktorske studije na razvoju modela za predviđanje efekata svemirskog vremena na Zemljinu jonosferu koristeći kompjutere obučene sa veštačkom inteligencijom, učenje obrazaca i pravila iz podataka za predviđanje.

Randa je razvila prvi regionalni model jonosfere za Bosnu i Hercegovinu kako bi pružio precizne GPS korekcije i sada razvija globalni model za prognozu vremena u jonosferi u svemiru zasnovan na AI.

2017. godine bila je među „40 do 40 godina, 2017: izvanredni geoprostorni profesionalci“ u geoprostornom časopisu „xyHt“ (SAD). Randa je 2018. godine dobila stipendiju za učešće na Evropskom forumu Alpbach (EFA) i stipendistkinja je DAAD (Njemačka služba za akademsku razmjenu).

U junu 2022. dobila nagradu za mlade naučnike Međunarodne unije za radionauku (URSI) za inovativni doprinos i otkrića u multidisciplinarnom istraživanju.

Od 2020. do 2023. godine, organizirala i moderirala sesiju „Nauka o podacima i mašinsko učenje u geodeziji“ na godišnjoj Generalnoj skupštini Evropske unije geonauka (EGU) u Beču.

Bila je uključena u organizaciju i moderiranje Simpozija geodezije i geoinformatike tokom Dana BHAAAS-a u Sarajevu 2022. godine.

2016. dobila Povelju Univerziteta u Sarajevu za najboljeg studenta na Gradjevinskom fakultetu.

Bravo Randa, svi smo jako ponosni na tebe.

BHDINFODESK

Related posts

Denver: Uručeno odlikovanje hrabrom Srebreničaninu

Urednik BiH Info Desk

Putnica iz BiH krenula na put u Njemačku s pozitivnim PCR testom?!?

BHD Info Desk Administrator

S govornice uputila pozdrav i na bosanskom jeziku: Emotivan govor Sarajke Jasmine Hostert u Bundestagu

Editor

Leave a Comment