BiH dijaspora

Njemačka: Bivši bokser Zijad Doličanin, danas je uspješan političar

banner

Zijad Doličanin bio je aktivni sportista, bokser u superteškoj kategoriji, zauzimao je drugo mjesto u Njemačkoj, a jedno vrijeme bio je je na prvom mjestu u pokrajini Hessen.

Nakon toga u saradnji sa gradom Ofenbahom otvoren je Boks centar za omladinu kojeg je godinama vodio ovaj perspektivni sportaš.

Cilj centra je bio problematičnu djecu, omladinu povući sa ulice, dovesti ih u centar, kroz sport ih integrisati u društvo.

-Taj centar je zaista imao odličnog odziva među mladima, dosta mladih života smo ž spasili, dovedeći ih u taj centar, gdje su se kroz sport, druženje vratili u normalan život. Grad Ofenbah je to izuzetno cijenio, dodjelio nam je izuzetno jake sponzore, svaki uloženi cent se vratio na najbolji mogući način. Među tom djecom i omladinom koja su bila na korak da odu na pogrešnu stranu života bilo je doata njih sa područja nekadašnje Jugoslavije,a danas su to odrasli mladi ljudi, neki do njih su završili i fakultete, osnovali porodice… – ispričao nam je Doličanin.

Zijad Doličanin/Foto:B.Š.

Jedno vrijeme Zijad je radio i pri gradu Frankfurtu gdje je vodio odjel koji je pomogao djeci koja su bila traumatizirana, kako kroz odnos njihovih roditelja prema njima, za djecu koja su se bila odala drogama ili bilo kojim drugim nasiljem nad njima.

Danas je Zijad aktivni član političke partije Zelenih u Ofenbahu gdje je direktno zadužen, za kulturu, školu i sport.

-Masa naroda misli, ne samo u Njemačkoj već komplet u svijetu, da je politika i da su političari nešto veoma loše, da im svi oni žele zlo, da misle samo na sebe, da ne razmišljaju o običnom čovjeku. Ja sam se uvijerio da svaki političar kada to želi, može da dosta toga u samom gradu gdje je aktivan da promjeni, da učini nešto pozitivno. Ja se sada trudim da ukažem ljudima na sve te neke stvari, da nekima kojima je novac potreban od grada, da im pomognem da taj novac i dobiju. Bila to neka škola, neki sportski centar ili neki kulturni događaj. Moj cilj je prvenstveno da našim ljudima ,ali i svim drugim strancima pomognemo da se što prije snađu, da ih uputimo na pravu adresu gdje će da ostvare svoja prava. Ja sam rođen u Njemačkoj i želim da svo to svoje znanje iskoristim na pomoć drugima da se što prije uklope u ovo društvo. Htjeli mi to ili ne, Njemačka je naša domovina u kojoj moramo da stvaramo, uspijevamo i da se radom i pameću dokazujemo. Mnogi ne znaju, a posebno ova nova generacija mladih više i ne znaju kome pripadaju, da li su Bosanci, Bošnjaci, Nijemci, jednostavno ne znaju kuda će sa sobom. Prva generacija koja je stigla sa ratom u Njemačku, danas polako odlazi u penziju, planirali su da se jednog dana vrate, ali ni oni se ne vraćaju. Jednostavno su se navikli, radili su mnogo, imali su prespektivu, ali ta generacija nije uspjela da njihovu djecu kompletno uvedu u njemački sistem. Kako oni danas i njihova djeca jednostavno ne znaju gdje im je kuća. Kada ta prva generacija umre, generacija poslije njih izgubit će kontakt sa zemljom iz koje dolaze. Sada smo osnovali i jedno udruženje koje je na sebe preuzelo tu neku odgovornost, da ovu današnju omladinu uputimo na pravi put, da shvate da je Njemačka njihova zemlja u kojoj mogu da ostvae svaki cilj koji je pred njima,ali da isto tako nikada ne zaborave zemlju iz koje dolaze. Današnja omladina između sebe komunicira samo na njemačkom jeziku, a to je velika greška. Situcija u dijaspori je takva da danas više nikoga ne drži mjesto, pruža ti se šansa da školu  završiš u Njemčkoj, posao nađeš u recimo Norveškoj,ali nikad da ne dozvolimo da zaboravimo vlastito porijeklo. Eto, na tome radi naše udruženje, i ova moja politička aktivnost mi mnogo pomaže u tome, otvara mnoga vrata.

Bato Šišić

Related posts

Od 15. maja jeftiniji pozivi i poruke unutar Europske unije

Enki Bilal izlaže u francuskoj pokrajini Bretagne

Urednik BiH Info Desk

Srebrenički Robinson Crusoe: Nakon odrastanja u Italiji, vratio se u rodni kraj i gradi etno selo

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment