BiH dijaspora

Švedska: Mirsad Filipović i dalje na čelu Saveza Banjalučana

banner

U Alvesti je 20. juna 2020. godine, u Folkets Hus, održana 24. redovna godišnja izborna skupština Saveza Banjalučana u Švedskoj (Riksförbundet Banjaluka i Sverige). Razmatrana su i usvojena najznačajnija godišnja dokumenta uz sadržajnu raspravu. Domaćin je bila Osnovna organizacija udruženja Banjalučana Alvesta sa 136 članova, u ime koje je skupštinu pozdravio njen predsjednik Džemil Vajrača, poželivši uspješan rad.

Predsjednik Saveza Banjalučana u Švedskoj Mirsad Filipović:

– Pandemija koronavirusa jeste otežala, ali nije i onemogućila aktivnosti koje prema usvojenom programu provodi Savez Banjalučana u Švedskoj preko svog Izvršnog odbora i 11 osnovnih organizacija u 11 švedskih gradova: Motala, Alvesta, Växjö, Göteborg, Nyköping, Malmö, Landskrona, Örebro, Norrköping, Laholm i Halmstad, tako da smo ostvarili najznačajnije programske ciljeve u 2019. godini. Posebno smo bili angažirani na obilježavanju najznačajnijih datuma bh. historije i Banjaluke, te sarađivali sa bh. i švedskim organizacijama i institucijama. Posebno je bila uspješna manifestacija „Vezeni most“, za koju se nadamo da će se u skladu s mogućnostima pandemije održati u Banjaluci i u julu 2020. godine. Veliki značaj za naše aktivnosti ima dvomjesečni magazin „Šeher Banja Luka“ koji je sa dosadašnjih 66 brojeva obilježio i sve naše najznačajnije aktivnosti, istakao je Filipović.

Na sjednici je razmatrano čak 17 tačaka dnevnog reda, od čega je najviše pažnje bilo posvećeno Izvještaju o radu, odnosno finansijskom izvještaju u 2019. godini i Planu rada u 2020. godini.

Prema riječima blagajnika Zlatka Avdagića, Savez Banjalučana u Švedskoj posluje stabilno i shodno švedskim zakonima, a okvirni budžet Saveza je ca 350.000 kruna.

Značajne aktivnosti Savez Banjalučana u Švedskoj će u 2020. godini posvetiti tome da se održe aktivnosti bar na dosadašnjem nivou i da se održi i ojača članstvo, s ciljem većeg angažiranja mladih. I dalje će se podržavati brojne aktivnosti sa Banjalukom i sve ono što povezuje članstvo u Švedskoj i Banjaluci, te humanitarno pomagati MDD Merhamet u Banjaluci, posebno aktivnost narodne kuhinje. Upućen je i apel svim Banjalučanima u Švedskoj i zemljama Nordena, ali i u svijetu, da se prijave za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, odnosno da odu direktno na glasanje, uz validan CIPS-ov dokument u Banjaluku u vrijeme održavanja lokalnih izbora. Sve će naravno biti usaglašeno s realnim mogućnostima ostvarivanja programa u vrijeme pandemije koronavirusa.

Savez Banjalučana u Švedskoj danas ima oko 1.200 članova koji su organizirani u 11 osnovnih udruženja širom Švedske. Na kraju skupština Saveza Banjalučana u Švedskoj je izabrala i novi Izvršni odbor, dok je za predsjednika Saveza Banjalučana u Švedskoj ponovo izabran Mirsad Filipović (Motala), a za zamjenicu Fatima Mahmutović (Örebro).

Fikret Tufek

Related posts

KBSA pisao CIK-u: Mnogim bh. građanima u SAD-u i Kanadi oduzeto pravo da glasaju

Editor

Putovanja: Američki State Department upozorio svoje građane na opasnosti u BiH

Urednik BiH Info Desk

Srebrenički Robinson Crusoe: Nakon odrastanja u Italiji, vratio se u rodni kraj i gradi etno selo

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment