Govor zemlje moje

Osnovni sud u Bijeljini donio presudu: U svjedočanstvu mora pisati bosanski jezik!

banner

Advokat Haris Kaniža, koji je zastupao grupu roditelja iz Janje, objavio je na svom Facebook profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio presudu u korist roditelja i djece.

“Sad o toj velikoj pravnoj pobjedi, što sam u petak najavio. Prije skoro dvije godine grupa roditelja iz Janje me ovlastila na zastupanje zbog zabrane nazivanja i upisivanja maternjeg jezika kao bosanskog jezika. U školi u Janji kod Bijeljine. Nakon toga podnio sam tužbu protiv Republike Srpske i matične škole. Osnovni sud u Bijeljini je u petak donio presudu u korist bosanskog jezika”, navodi Kaniža.

“Sud je utvrdio diskriminaciju koju čini Republika Srpska, neravnopravan tretman bošnjačke djece u ovom pogledu i povredu prava na jednako postupanje. Zato je dao nalog RS-u i školi da se diskriminacija ukloni i obezbijedi pravo upotrebe bosanskog jezika kao maternjeg jezika u svakom dokumentu, kao i nalog da prestanu sa dosadašnjim postupanjem.

U ovom trenutku ova presuda je veoma važna, te mi je zaista drago što sam uspio u ovom postupku, zajedno sa roditeljima koji su me ovlastili da zastupam njihova prava i interese”, zaključio je Kaniža.

BHDINFODESK

Related posts

U Banjoj Luci promoviran “Rječnik bosanskog jezika”

BHD Info Desk Administrator

Lajčak: Dvije škole pod jednim krovom sramotna praksa

Editor

Slovenija: Bošnjak – Latice (Prilog za književnost i jezik)

Editor

Leave a Comment