BiH dijaspora

Familija Bošnjak (Bushnak), sinonim za obrazovanje u S. Arabiji: Dr Basma Bošnjak na čelu vodeće konsultantske kuće za obrazovanje

banner

Bošnjaka ima širom svijeta, od Istoka do Zapada.

Mnogi od njih izvrsni su u onome što rade. Oni koji su ranije migrirali nerijetko su kao poveznicu sa svojom domovinom i korijenima kao prezime uzeli nacionalno ime. Tako danas među Arapima žive mnogobrojne familije Bošnjaka (Bushnak).

Basma Bošnjak je suosnivač i glavni izvršni direktor Emkan Education, vodeće konsultantske kuće za obrazovanje u S. Arabiji i šire. Nedavno je magazin Entrepreneur Middle East pisao o Besmi i njene dvije kolegice.

To preduzeće ujedno je i prva saudijska kompanija koja je povezana sa Cambridge Assessment International Education, najvećim svjetskim dobavljačem međunarodnih obrazovnih programa i kvalifikacija za uzrast od pet do 19 godina. Osim toga, tim koji stoji iza Emkan Educationa također je odgovoran za Aanaab.com, prvu arapsku platformu za e-učenje za nastavnike u MENA regiji.

Bošnjak je magistar umjetnosti u nastavnom planu i programu i ocjenjivanju na Univerzitetskom koledžu u Londonu, UK.

Basma je kćerka dr Adila Bošnjaka, poznatog poslovnog čovjeka u arapskom svijetu.

Dr Bošnjak je predsjednik Bushnak Grupe, koja ima nekoliko kompanija aktivnih u oblasti voda, okoliša i energetskih usluga, sa sjedištem u Džedi, KSA. 

Bošnjak je diplomirao i magistrirao na Kalifornijskom univerzitetu Berkeley i doktorirao građevinarstvo na Univerzitetu Michigan. Dr Bošnjak je odigrao ključnu ulogu u promoviranju tehnologija desalinizacije vode kao što su reverzna osmoza, ultra filtracija i membranska filtracija za desalinizaciju morske vode i ponovnu upotrebu vode.

Adil Bošnjak bio je jedan od inicijatora otvaranja prve islamske banke u Bosni, također je suosnivač Sarajevo Business Forum, koji svake godine u glavnom bosanskom gradu okuplja poslovne ljude i potencijalne investitore.

Zanimljivo da je djed Adilov, Ahmet Ćošabić, osnovao pvu savremenu školu u Medini i Saudijskoj Arabiji. Dr Adil sada je direktor Taiba obrazovnog udruženja.

Kao što vidimo i dr Basma Bošnjak nastavlja istim stopama.

(MiruhBosne)

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 57/ 205 „EMISIJA“(NI)JE ZAVRŠENA (2)

BHD Info Desk Administrator

Danska: Meho Selman, od logoraša do uspješnog političara

BHD Info Desk Administrator

Melbourne: Isprećena još jedna generacija maturanata škole na bosanskom jeziku

Leave a Comment