Regija

Sloveniji potrebna radna snaga: Predložene izmjene zakona radi zapošljavanja stranaca

banner

Slovenačko ministarstvo rada je zbog nedostatka radne snage predložilo izmjene zakona koje će omogućiti sezonski rad strancima i u sektoru turizma i ugostiteljstva, a ne samo u poljoprivredi i šumarstvu.

Predložene su izmjene Zakona o zapošljavanju, samozapošljavanju i radu stranaca koje će se uskladiti sa zakonom EU i omogućiti da se sezonski rad stranaca proširi na turizam i ugostiteljstvo, prenosi slovenačka agencija STA.

Prijedlogom se transponuje direktiva EU o uslovima ulaska i boravka državljana trećih zemalja radi visokokvalifikovanog zapošljavanja, a javna rasprava će trajati do 6. februara.

Izmjenama se smanjuje minimalno potrebno trajanje ugovora za visokokvalifikovano zaposlenje sa jedne godine na šest mjeseci. Prijedlogom bi se promijenila i zarada za visokokvalifikovanog stranog radnika sa 1,5 prosječne bruto zarade na najmanje prosječnu bruto zaradu, objavljeno je jutros u “Službenom glasniku”.

Ministarstvo rada dozvolilo bi strancima koji borave u Sloveniji iz drugih razloga, a ne zbog posla, da se zaposle na osnovu dozvole za privremeni boravak i informativnog lista koje izdaje Zavod za zapošljavanje, piše Tuzlanski.ba

Related posts

Godišnjica genocida u Srebrenici: Dubrovnik se sjeća, bacali ljiljane u more

BHD Info Desk Administrator

Vladika Grigorije objasnio odlazak iz Srbije: Moraju biti u stranci da bi dobili posao

Urednik BiH Info Desk

Zagreb: Ivo Sanader dobio osam godina zatvora, HDZ odgovoran

Editor

Leave a Comment