BiH dijaspora

Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi pokrenula inicijativu za bratimljenje Sarajeva i Kalgarija

banner

Riječima: “Lijepo je bilo u Sarajevo, doviđenja u Kalgariju” su prije 40 godina završene Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Olimpijska zastava je iz Sarajeva otputovala u kanadski Kalgari.

Danas 40 godina poslije bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi pokreče inicijativu za bratimljenjem dva velika olimpijska grada Sarajevo i Kalgari.Želimo tako dugoročno, sistematski, institucionalno slaviti ne samo dva najbitnija sportska dogođaja na svijetu, već i BiH i Kanadu. Slaviti bosanskohercegovačko i kanadsko gostoprimstvo.Sarajevo i Kalgari imaju posebno mjesto u scrima ljudi u BiH i Kanadi.Bratimljenjem želimo unaprijediti multietnički karakter dvije značajne zemlje, njihove velike kulture i tradicije, talenat i genijalnost bosanskohercegovačkih i kanadskih ljudi.

Želimo tako odavati trajno priznanje bitnom naslijeđu zimskih olimpijada i olimpijskog pokreta uopšte.Pozvaćemo gradonačelnike Sarajeva i Kalgarija, te bosanskohercegovačke i kanadske subjekte da ovu plemenitu ideju realizuju.Sport nadilazi granice u potrazi za izvrsnošću traganju za boljim i pravednijim svijetom.

Emir Ramić

Related posts

Veliki dan za Bošnjake u Frankfurtu: Konačno dobili ključeve svog centra

Editor

Stockholm: Dobili smo još jednog doktora nauka u globalnoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine

Editor

Bosanskohercegovački glumac Edin Hasanović: Najveća mi je želja da jednog dana pročitam očevo ime na mezaru

Copo Sejo

Leave a Comment