BiH

PARALELE: PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST

banner

Kako je kostajnički imam Sejfudin ef. Kulaglić za vrijeme II Svjetskog rata krio na tavanu pravoslavnog sveštenika i njegovu suprugu i tako ih spasio sigurne smrti

Jedan ljudski, humani i nadasve hrabri gest Sejfudina ef. Kulaglića zabilježen je i u Ljetopisu kostajničke pravoslavne crkve. Naime, taj imam/islamski vjerski predvodnik godine 1942., kada je bjesnio Drugi svjetski rat i na prostorima tadašnje nam države Jugoslavije, sigurne smrti spasio kostajničkog pravoslavnog svećenika i njegovu suprugu. Efendija je, žrtvujući svoj život i svoje familije na tavanu vakufske kuće/mekteba, gdje je stanovao, krio pravoslavnog svećenika i njegovu suprugu od tadašnje ustaške vlasti. Po veoma čudnim i nedokučenim okolnostima Kulaglić je uspio fijakerom do željezničke stanice odvesti taj bračni par, kojima je obezbijedio i vozne karte za Beograd, gdje su željeli otići. Nakon završetka rata, u znak zahvale i poštovanja, svećenik je često posjećivao kostajničkog imama i javno govorio o njegovoj hrabrosti i ljudskosti. Ovaj događaj prepričavan je ne samo na kostajničkom području, nego i mnogo šire.

Inače, Sejfudin ef. Kulaglić rođen je 1890. godine u Prozoru. Završio je Darul-muallimin u Sarajevu, a na dužnost imama stupio je 1912. godine. Bio je imam u džematu Orahova kod Bosanske Gradiške. Nakon što mu je prva hanuma/supruga Mina, s kojom je imao sina Mustafu i kćerku Raziju, preselila na Ahiret, Sejfudin je na službovanje imama došao 1938. u Bosansku Kostajnicu. Punih 35 godina bio je kostajnički imam, veoma ugledan i poštovan, sve do penzionisanja.

. U Kostajnici se oženio sa hanumom Šerifom, s kojom je stekao šestoro djece; sinove Asima i Derviša i kćerke Seniju, Subhiju, Zinetu i Zulejhu, U poznim godinama, kada mu je hanuma Šerifa preselila na Ahiret u brak je stupio sa Isma-hanumom. Nakon duže bolesti Sejfudin ef. Kulaglić je na Ahiret preselio 13. maja 1973. godine, a na veliku i dostojanstvenu džennazu su mu došli mnogi građani Kostajnice i regije.

Nažalost, događaji između 1992. i 1995. nisu imali sličan epilog kada su u pitanju vjerski lideri. Zaboravljena je ljudskost, hrabrost, odvažnost i plemenitost Sejfudina ef. Kulaglića. Zapaljena je i srušena kuća/mejtef gdje je Kulaglić krio od smrti i torture svećenika i njegovu suprugu. Srušena je do temelja i Aziza-džamija u kojoj je službovao i vjerske obrede predvodio. Njegov nasljednik hadži Ramiz ef. Aljović, koji je s kostajničkim svećenikom bio u veoma prijateljskim odnosima, čovjek i imam, magijskih sposobnosti i ljudskosti, prošao je mučilište, kako u Kostajnici, tako i u srpskim logorima, od čije se torture nije mogao oporaviti. Bili su mu sevep smrti.

Priča za nauk i sjećanje, priča o dobru i zlu!

Ferhat Korajac

Related posts

IGK: 30 godina od masakra na Korićanskim stijenama koga je nauka o genocidu označila kao genocidna namjera

Urednik BiH Info Desk

Kavazović: Uzalud su sve političke borbe i iznurivanja ako ova država ostane prazna

Editor

Povratak na staro: Penzioneri u FBiH opet moraju preuzimati čekove

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment