Video

The Guardian pisao o Sarajevu: Neki na današnji dan slave Valentinovo a neki… Bolero!

banner

Torvill i Dean, britanski dvojac koji je pomogao u revoluciji u klizanju kada su u srijedu prije 40 godina osvojili olimpijsko zlato u Sarajevu, ne slave Dan zaljubljenih. „Za nas je to Dan Bolera“, rekao je Christopher Dean misleći na kompoziciju Mauricea Ravela koja je postala sinonim za njegovu i pobjedničku rutinu Jayne Torvill iz 1984. godine. “Ako nismo zajedno, zovemo se da kažemo: ‘Sretan dan Bolera‘.”, piše Guardian.

Rutina, koja je počela tako što su se njih dvoje klečali na koljenima u ljubičastim odjećama, učvrstila je njihov status poznatih imena u Britaniji. Sada, godinu dana od planiranog penzionisanja, vraćaju se u grad da nastupaju sa lokalnom djecom, od kojih mnoga tek kreću na led.

“Moći da se vratim u Sarajevo 40 godina nakon tako značajnog događaja osvajanja Olimpijskih igara je tako divan osjećaj”, rekao je Dean na stadionu Zetra – istoj lokaciji na kojoj su klizali 1984. godine. “Naježimo se kad razmišljamo o tome.”

– BiH je bila dio Jugoslavije 1984. godine, Berlinski zid je još uvijek bio podignut, a željezna zavjesa je dijelila Evropu, ali Sarajlije vide utakmice kao jedan od najsretnijih trenutaka u historiji ovog problematičnog grada, naglašava Guardian. Nade da će postati priznato mjesto za zimske sportove nestale su tokom rata 1990-ih. Hiljade Bosanaca i Hercegovaca ubijeno je tokom 43-mjesečne opsade grada, a olimpijski objekti su uništeni.

Klizači Jayne Torvill i Christopher Dean u stambenim zgradama u Sarajevu u kojima su boravili dok su se takmičili na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine.

“Bio sam veoma tužan zbog rata i tužan kada sam saznao da je stadion Zetra napadnut, bombardovan i demoliran”, rekao je Torvill (66). 

 Torvill i Dean planiraju otići u penziju sljedeće godine nakon 50 godina. Izveli su hiljade svojih plesova uz Ravelov Boléro. Ali njihova ljubav prema ledu ostaje. U utorak su trenirali sa mladim sportistima iz sarajevskih klizačkih klubova i vrtića, navodi se.

“To je prelijep pokret, znaš kada kliziš i kliziš, ti si na tom bijelom ledu – osjećaš se kao da letiš”, rekao je Dean. “To vam daje osjećaj slobode”, dodao je Torvill.

Related posts

Dubioza Kolektiv – Kafana

BHD Info Desk Administrator

Dibek i ćuskija 150 godina čuvaju tajnu tucane kafe

BHD Info Desk Administrator

Ahmed Spahić objašnjava: “Nismo bošnjački lobisti koji rade protiv Hrvata, radimo za korist cjelokupne BiH

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment