Zanimljivosti

Bijeli golub ponovo (ne)leti 531: TURISTIČKA ”RADIONICA” I REALNOST

banner

Piše: Sead Hambiralović

Slučajno doznao za sesiju o turizmu i svratio u Atelje ”Ismet Mujezinović”, hram umjetnosti, ali  i sa lepezom drugih programa od šireg značaja. U tih nekoliko sati prezentacije dr Darka Dimitrovskog sa Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji Univerziteta u Kragujevcu mogli su se proširiti vidici sve do Venecije, Rima, Barcelone (znano o problemima  ”našeg” Dubrovnika i novije Splita kad ih turisti ”okupiraju”) ili gradovima organizatorima velikih takmičenja i šta se dešava sa tolikim izgrađjenim kada se zavjesa spusti. U svakom slučaju riječ je o vrlo ozbiljnoj branši i kako gdje se ubiru plodovi.

I BOŽIJA PRAVDA

Na stranu ”tref” oko Međugorja, tuzlanska slana jezera su ”zaslužena”! Dugogodišnja su iskustava sa bazenima, a pored pameti biće i božiji dar da se ”ukažu” zbog tolikog tonjenja i baš ta slana voda pomogne da krene ”Lijepa Priča”. I koja koicidencija naziv je kafea preko puta Gradskog parka sa prepoznatljivom instalacijom sa srcem. A kojih stotinjak metara dalje je pasarela sa jednim od tri ulaza na Panoniku…

E pa, jedan ovakav se ”plasirao” sa knjigom, pričama o posjetiocima ove sve popularnije destinacije, a na izmaku prošlog ljeta premijerno je održan perfomans ”Stazom čovjeka koji hoda bos”. I sa vau na kraju šetnje –  Gornji slap i ko želi isprobati laganu  ”planinarsku vještinu” prelaska na drugu stranu uskom ivicom. Za kraj uspomena- zajednički fotos pored ”vrela” ili na drvenom mostiću sa panoramom…

SPAJANJE POKIDANIH VEZA

A oko najglavnijeg, inicijative obnavljanja pokidanih relacija TZ- ZV  i ako mogne sa ”ponudom” sve do Drine i obratno. Znači mir, turizam, obrazovanje mladih i ekologija.  Bar na jedan dio stavi ”tačka” oko uganjavanja ovih i onih. Pisano, snimano, crtano, dumano tolike godine. Spiskano je dosta vremena-  sveg srca pokušavalo hajmo Bosno! Ne ono fanatikovski na stadionima, ovo trebalo da je bilo preće. Nema žala za mogućnostima i uslovima drugdje i gdje se u Leirviku na otoku Stord, Bergenu i Örebrou s prve razumjela ”tema” i cilj. Moglo samo sa znakom Made in Bosnia and Herzegovina!

Ostvareno1997., na onoj kutiji međunarodnog sajma, plus nagrada za dizajn. U groznoj krilatici stoji da se prvi mačići u vodu bacaju – ne, ne- nikad ne bih ”u živo”, mada jesam onim ugovorom od ”naših” mahera preveslan i grdno zaboljelo.

Inače,  kakav turizam a sa mnogih strana prijetnje i zvecka oružjem, pa i najstrašnijim! Pričinilo da bi markirani ”paket” mogao otrijezniti poneke da se pogledaju u ogledalo. Kako stvari (ne)stoje sa njima takvim tanka je nada da će ubrzo krenuti na bolje. A turizam trebao da  bude ambasador mostova među ljudima i narodima. Nedovoljan je norveški naslov za jednog ovakvog En ambassadør for fred.  Još i još slićnih, a to sa Zvornikom, Tuzlom, Divičem, Kulom prilika svih prilika! Dovoljno rečeno na  onom obečavajućem  ljetošnjem sastanku. Ako bi krenulo moglo objedinjeno sa slanim jezerima ”ukazati”  Novo Međugorje!

”ŠMINKANJE” STVARNOSTI

Dolazi ključno- s kim?! U jednoj turističkoj agenciji kalkulisali- puno je posla i isplatnije prodavati avionske karte (?!). U dvije  oduševljeni- pa ”utihnuli”- pretpostaviti iz kojih razloga (?!). A turizma može biti na svakom koraku-  i u najkomšijskijoj zvorničkoj ulici šta je sve u planu, naspram kontraturizma sa onim brojnim grafitima po znamenitoj tvrđavi poviše Drine i redom uz put polomljenim betonskim klupama, uništenom rasvjetom i sasvim demoliranim odmorištem na Kaplanu!  E pa, tv- autoru sjajnih turističkih priča nema tih kadrova (?). Ili nije do tebe…- beli ko plaća taj uslovljava (?!).

Čujem da se (i) jedan Nijemac nedavno ibretio, a pisano o smeću pored česme u centru Kule za vrijeme posjete Slovenke Silve Grögl. U stišanoj ”huji” predložio ”spontanu akciji” sa djecom da se plastika makne. A sit tog našeg ”haj šta fali”. Uslikani ”za uspomenu”, a pretpostaviti zašto fotos nije poslat (?!).

Neka druga loša iskustva imao i Šveđanin Arne Johansson davne godine u Tuzli. Neće ti stranac u lice dati primjedbu- jednostavno prenijeo u Örebrou taman koliko treba i teško da će ponovo doći! Bilo ”stid” kad mi je izokole u NBV-u preneseno. A ne mogu prežaliti to sa Kulom, 500 planinara zagovarao da dođu. Zapelo kako smjestiti, napeći tilike pite i ostalo a samo jedna krava u mjestu…

O TURIZMU MALO DRUGAČIJE: Dovoljno je pogledati reference Seada Hambiralovića koju je imao poziciju u Bergenu, EU gradu kulture i turizma i šta je sve realizovao. Zbog prelaska u Švedsku nije stigao sa naručenim kalendarom za Hordaland fylkeskommune i razglednicu za BIKS. Često ponavlja da je turizam zahtjevna rabota – pored ostalog bitna ”priča”, detalj, finesa, osmjeh… Kao na fotosu uz naslov za vrijeme pauze u Ismetovom ateljeu: Dželmina Huremović, prof. dr Merima Aljić, dr Darko Dimitrovski i Maja Petrović.  Do početka sezone vjerovatno kreće nova turistička inicijativa za Tuzlanski kanton. Mala sličnost sa jednim dijelom predloženim Zvorniku i otom potom. N.A.

Sa turizmom itekako imaju veze i navijačke skupine. ”Dosadio” sam sebi što godinama javno trubim o problemu a evo zašto je objavljeno  neki dan: https://boljatuzla.ba/osvrt-poduzgredreceno-u-to-se-ne-smije-dirati/

P.S.                                                                                                          

Bolje završiti sa vedrinom. Pisano o pehu pred sam početak snimanja filma ”Drama jedne slike & 1. dio Zašto se Ismar ne smije?” U Ljubljani bezveze pao, napukla tri rebra a prognoza dva mjeseca mirovanje. Neki dan na upit kako ide oporavak, veli:

–  Ma onako, starački. Još me boli vrat u zatiljku, ali manje. Počinju zezati kompjuterski programi! Krenuli su ih naplačivati, pa program za recimo designiranje naslovnica InDesign, košta mjesečno 70$ ! Više nego što kod nas autor dobije za roman. Sva sreća da sam ostario, pa ne moram više od toga da živim? Sve preuzima “Umjetna inteligencija”, a ja nisam za nju inteligentan! 

–      Heeeej, obradovao si me…! – zvučiš vedrije i anegdotu praviš na svoj račun. Možeš li vani, prošetati i tako to?

–      Čekam da otopli i kiša stane…

Ovo na znanje producentu Robertu Andrejašu, plus je li presnimljen ”Avdibeg u šetnji” i ”Alma nije skočila” što otvara još neke mogućnosti.

__________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja  na Fb straniui Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK ; Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Related posts

“Holokaust – savremene pouke”: Svijetu je trebalo 60 godina da uspostavi Dan sjećanja na žrtve holokausta

BHD Info Desk Administrator

Par iz BiH prevazišao “razlike” i vjenčao se

U Sanskom Mostu obilježena 103. godišnjica Bitke kod Canakkalea

Leave a Comment