Biznis

Bosanski poduzetnik Adnan Telelović kupio firmu u Njemačkoj: Proizvodnju seli u Gornji Vakuf

banner

Kompanija ATT d.o.o. iz Gornjeg Vakufa 2023. godinu završila je s velikim proširenjem kapaciteta, a 2024. započela s novim zapošljavanjima i još većim ambicijama.

Tvrtka specijalizirana za mašinsku obradu metala napravila je značajan korak naprijed realizujući jednu od najvećih investicija u svojoj historiji, a to je kupovina tvornice obrade metala u Njemačkoj.

“Nakon što smo prošlu godinu proširili kapacitete za oko 30 posto, i u ovu godinu smo ušli s velikim ambicijama. Otvorila nam se prilika i mogućnost kupovine tvornice koja se bavi istim odnosno sličnim poslovima. S vlasnicima smo postigli dogovor i u maju će biti izvršen transfer kompletne opreme u Gornji Vakuf”, kazao je direktor tvrtke ATT d.o.o. Adnan Telalović, piše BiznisInfo.

Kompletna proizvodnja tako će iz Njemačke biti premještena u poslovnu zonu Batuški lug i to u novu, modernu tvornicu koja je trenutno u izgradnji.

“U toku je izgradnja novog pogona u koji će biti smještena oprema. Mi trenutno imamo blizu 7.000 kvadratnih metara površine pod krovom a s novom investicijom ova površina povećat će se na 9.000 kvadratnih metara. Ovaj potez omogućit će nam da započnemo proizvodnju dijelova za jednu od najvećih svjetskih kompanija u autoindustriji”, kazao je Telalović.

Završetak izgradnje nove proizvodne dvorane planiran je za mjesec maj, a planirano je da proizvodnja počne u junu 2024. Nova investicija realizirana je u sklop strategije rasta i razvoja kompanija a njena ukupna vrijednost je oko 2,5 miliona KM.

Ona će svakako značiti i nova radna mjesta u kompaniji koja trenutno zapošljava 212 radnika. Oglas za prijem radnika već je objavljen.

“Već na početku godine smo zaposlili 17 novih ljudi, a planiramo još 30, tako da ćemo do juna imati novih 55 zaposlenika”, kazao je Telalović za Biznisinfo.

Inače, tvrtka ATT d.o.o. specijalizirana je za mašinsku obradu metala a radi za različite industrije.

Oko 93 posto proizvodnje iz pogona u Gornjem Vakufu namijenjeno je izvozu. Preostali dio isporučuje se stranim kompanijama koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Related posts

BiH “Udružene”: Džempere od mohera plasiraju širom Evrope i Amerike

Urednik BiH Info Desk

Ugledni “The Guardian” predstavio turističku atrakciju Panonsko jezero u Tuzli

Editor

Građanima FBiH putem interneta omogućen uvid u zemljišnoknjižne podatke

Leave a Comment