Film/Tv

New York: Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) objavio program jubilarnog dvadesetog izdanja

banner

Njujork, mart 2024. — Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku sa zadovoljstvom objavljuje program jubilarnog dvadesetog izdanja. Iz velikog broja filmova prijavljenih na razmatranje, u finalni takmičarski program festivala odabrano je ukupno četrnaest filmskih uradaka. Festival će ove godine takođe održati retrospektivu nedavno restauriranog filma Slike iz života udarnika (1972.) legendarnog režisera Bahrudina Bate Čengića. Dvadeseti po redu festival će uključiti i seriju interaktivnih razgovora sa gostima festivala, koji će trajati od srijede, 24. aprila do subote, 27. aprila uživo u SVA kinu u New Yorku. Prodaja ulaznica počinje uskoro.

Ovogodišnja selekcija filmova donosi raznovrsna teme i pristupe filmskom stvaralaštvu, a zastupljeni režiseri dolaze iz Bosne i Hercegovine, regiona, kao i bosanske dijaspore diljem svijeta. BHFF sa zadovoljstvom zastupa rad kako priznatih filmskih radnika sa obe strane kamere, tako i filmskih stvaralaca mlađe generacije. Kao što je već ustaljena tradicija BHFF-a, i ove godine će biti prikazan zavidan broj filmova čiju režiju potpisuju žene. Teme filmova u ovogodišnjem programu su raznolike i inkluzivne, i bave se bitnim društvenim pitanjima kroz različite pristupe filmskoj formi.

“Oduševljeni smo što možemo podijeliti ovogodišnji filmski program sa našom uvijek predanom publikom. Ove godine obilježavamo dvadesetu godišnjicu BHFF-a i nastavljamo podržavati raznovrsne stvaraoce sa obe strane filmske kamere, uključujući i znatan broj filmova režiserki mlađe generacije. Filmovi odabrani u finalni takmičarski program su dokaz uzbudljivog raspona bosanskohercegovačke kinematografije kako u zemlji tako i u dijaspori. Filmski stvaraoci čiji će filmovi biti prikazani na festivalu odražavaju hrabru predanost filmu kao umjetničkoj formi, kao i predanost prema obrađivanju tema od društvenog i kulturološkog značaja. Takođe, ponosni smo što ćemo na ovogodišnjem festivalu održati retrospektivnu projekciju tour de force filma jugoslovenske kinematografije, Slike iz života udarnika režisera Bate Čengića”, rekli su direktor BHFF-a Amir Husak i programska direktorica Dijana Jelača.

Takmičarski program dvadesetog BHFF-a sastoji se od tri dugometražna igrana filma, pet kratkih igranih filmova i šest dokumentarnih filmova. Četrnaest filmova odabranih za prikazivanje na ovogodišnjem BHFF-u takmiči se za nagrade žirija BHFF-a za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki igrani film, najbolji dugometražni igrani film, najbolju glumačku izvedbu, kao i posebno priznanje žirija. Svi filmovi u takmičarskom programu su takođe u natjecanju za BHFF nagradu publike za najbolji film.

Filmovi koji će biti prikazani na dvadesetom jubilarnom BHFF-u su na linku:

https://www.bhffnyc.org/2024-program

BHDINFODESK

Related posts

San Sebastian film festival: U zvaničnom programu film “Earwig” rediteljice Lucile Hadžihalilović

BHD Info Desk Administrator

Bosanskohercegovački filmski festival New York: Premijera dokumentarnog filma “Don’t cry for me Sarajevo – Susan Sontag u Sarajevu”

BHD Info Desk Administrator

Jedinstven poduhvat filmskog pisanja

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment