Regija

Prvi dan Ramazanskog bajrama u srijedu, 10. aprila

banner

Večeras posljednji iftar ovog ramazana, svetog mjeseca za muslimane i muslimanke širom svijeta, a onda nastupa najsvetiji islamski praznik – Ramazanski bajram.

Kako je objavila Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, Ramazanski bajram je u srijedu, 10. aprila, a tog jutra, bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 6 sati i 51 minutu.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati s početkom u 5.40 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur’ana, ilahija i kasida, s početkom u 6.00 sati i direktnim televizijskim prenosom na BHT1 i BIR televiziji.

Podsjećamo, muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama – ramazanski i Kurban-bajram. Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu. Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani na Bajram posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice, drugi dan ramazanskog Bajrama proglašen je Danom šehida.

“To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu”, navode iz Rijaseta.

Podsjetimo i da je ramazan, inače, deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca. To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kur’ana.

BHDINFODESK

Related posts

U Hrvatskoj se od vikenda ukidaju gotovo sve mjere

BHD Info Desk Administrator

ĐULKA MULIĆ-AGIĆ, SJEĆANJE NA HEROINU JEDNOG VREMENA

Editor

U Sloveniji uhapšen vozač iz BiH: U skrivenom prostoru prevozio 13 ljudi

Editor

Leave a Comment