Video

Evo kako je Bajram proslavljen u gradovima širom BiH

banner

Vjernici koji danas slave Bajram su jutros klanjali bajram-namaz u džamijama širom BiH. U svojim hutbama muftije su pozivale na radost, svjetlost, ljepotu, ljubav prema bližnjem… 

Banjaluka: Bajram u Ferhat-pašinoj džamiji

Mnogobrojni vjernici iz Banjaluke, drugih gradova u Bosni i Hercegovini i inostranstva klanjali su jutros bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, gdje je hutbu kazivao muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović.

„Želim čestitati svim muslimanima Bajram Šerif Mubarek Olsun i svim građanima poželjeti da se u danima Bajrama osjećaju ugodno i da podijele ove radosti koje muslimani obilježavaju širom svijeta. Kao muftija banjalučki želim podijeliti radost i zadovoljstvo što današnji Ramazanski bajram počinje u vedrini, u svjetlu, u ljepoti onako kako to priliči Banjaluci kao gradu. Raduje me da na licima naših vjernika, građana, prepoznajem vedrinu, raspoloženje onako kako je to tradicija, kako je to običaj“, rekao je muftija banjalučki i dodao da se nada da će u bajramskim danima imati priliku da razmjene mnogo pozitivne energije, lijepih riječi i onoga što će potaći da se u narednom periodu ide u bolje sutra.

Ovaj praznik poseban je i za Mustafu Dervišića, porijeklom iz Banjaluke, a koji je došao iz Švajcarske kako bi klanjao bajram-namaz u Ferhadiji.

„Ako sam mogao 20 sati da vozim da bi stigao na ovaj dan u svoj rodni grad, onda mi znači puno“, kazao je on.

Kaže da se putovanje isplatilo, jer i 25 sati da je vozio, jer je neprocjenjivo vidjeti svoj rodni grad.

Po završetku bajram-namaza vjernicima okupljenim u dvorištu Ferhadije praznik je čestitao i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Mostar: Bajram u Karađoz-begovoj džamiji

Središnja manifestacija klanjanja Bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji. Bajram namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 162 džamije i mesdžida.

Bajram namaz je imamio i okupljenim vjernicima održao bajramsku hutbu mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović. U uvodnom dijelu hutbe muftija je naveo niz duhovnih postignuća koje su vjernicima došle s ramazanskim postom, a koje imaju svoje primjetne manifestacione oblike u transcendentnom i pojavnom obliku, kao što su Božije zadovoljstvo, podrška i zaštita, jasno raspoznavanje istinu od laži, pravde od krivde, dobro od zla.

Pozvao je vjernike da budu iskreni prema sebi i drugima tako što će ispunjavati preuzete obaveze i obećanja, a u skladu s osobnim mogućnostima i preuzimati obaveze.

“Nikako ne obećavati niti preuzimati ono što nije u našoj moći da ispunimo i izvršimo!”, upozorio je, ukazavši na pogubnost tih navika kod nekih ljudi kojima je povjereno da brinu o općim interesima i budućnosti države Bosne i Hercegovine. Opstanak države i politička budućnost našeg naroda, nadalje je kazao, ne može nikada biti predmetom kalkulacija i političke trgovine zarad nekog sitnog dunjalučkog interesa i neke trenutne pozicije i probitka.

Tuzla: Bajram u džamiji “Kralj Abdulah”

Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog održana je u Džamiji “Kralj Abdulah” u Tuzli.

Bajramsku hutbu je kazivao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

“Ispraćamo odabrani mjesec ramazani-šerif, Allahu Svemogućem zahvalni što je u njegovom blagoslovljenom vremenu podario mnogostruke prilike za postizanje velikih i trajnih blagodati. Ramazanski ibadeti su nas duhovno ojačali. Obnovljenom vjerom, te namazom i postom koje smo predano obavljali, čuvali smo se ružnog govora i loših djela. U velikoj smo nadi da smo ostvarili više razine bogobojaznosti i plemenitosti, bratstva i zajedništva, i da smo Uzvišenom Bogu bliži i miliji. Zato su naše duše u ovom blistavom bajramskom danu ispunjene radošću, mirom i zadovoljstvom”, rekao je, između ostalog, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Bajram-namazu je prosustvovao veliki broj vjernika nakon čega je uslijedilo i bajramsko čestitanje.

Zenica: Bajram u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji

Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama na području Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici. 

Bajram namaz i hutbu za više hiljada vjernika predvodio je muftija zenički, Mevludin ef. Dizdarević.

“Svi mi smo tokom mubarek Ramazana svjedočili pojačanim ibadetima, pojačanim solidarnosti, više je bilo iftara, više je bilo druženja, više društvenosti, više pomaganja, drugog i drugačijeg, jer smo svjesni da blizina Allaha podrazumijeva blizinu drugom čovjeku. Ramazan je ako ništa sve nas naučio da možemo biti bolji, i ja bih rekao da je to temeljna ključna ideja, da svako od nas može biti bolji u Ramazanu, a ako možemo biti bolji u Ramazanu možemo zasigurno biti bolji i nakon Ramazana”, poručio je efendija Dizdarević. 

Istakao je da Bajram je prilika da vjernici međusobno podijele osmijeh, sreću i lijepu riječ, te da pomažu onima kojima je to potrebno. 

Nakon klanjanja bajrama namaza, u haremu Sultan Ahmedove džamije upriličeno je klanje kurbana za vakife i šehide Muftiluka zeničkog. 

Obilježavanje Ramazanskog bajrama na području Muftiluka zeničkog prigodnim programima obilježit će se, kako danas, tako i u naredna dva dana.

Bihać: Bajram u Gradskoj džamiji

I na području Unsko-sanskog kantona Ramazanski bajram klanjan je u više džamija i mesdžida bihaćkog muftijstva. Centralnu svečanost u Gradskoj džamiji u Bihaću pred velikim brojem vjernika predvodio je tamošnji muftija Mehmed ef. Kudić koji je u svojoj hutbi još jednom naglasio značaj zajedništva, dobročinstva i tolerancije. 

Srebrenica: Bajram u Bijeloj džamiji

Za područje opštine Srebrenica centralna bajramska svečanost je tradicionalno održana u prepunoj Bijeloj džamiji.

Bajram-namaz u Bijeloj džamiji je predvodio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić, koji je u bajramskoj poruci rekao da je “mjesec iza nas mjesec milosti i oprosta, a da je Bajram blagdan radosti koju treba dijeliti sa drugima”.

“Oprostili smo se od ramazana i radosni smo što nas je dragi Allah počastio da ramazane, kao i bajrame, možemo dočekivati u našoj Srebrenici. Molim dragog Boga da ukabuli naš post i naše dove i da tokom cijele godine bude s nama zadovoljan. Posebna je čast i obaveza dočekivati radost i biti u Srebrenici. S dovom da dragi Bog bude zadovoljan s nama želim Vam čestitati i Bajram našom tradicionalnom čestitkom Bajram šerif mubarek olsun”, poručio je Damir ef. Peštalić.

Goražde: Bajram u džamiji Sinan-bega Boljanića u Čajniču

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog jutros je održana u džamiji Sinan-bega Boljanića u Čajniču.

Prvi bajram-namaz u obnovljenoj džamiji nakon 32 godine predvodio je i hutbu održao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a među brojnim vjernicima bajram-namaz u ovom vjerskom objektu klanjao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Put vjernika je put dobra. U njemu je njegova snaga, sreća i zadovoljstvo. Takmičiti se u dobru najviša je razina ostvarene vjere. Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu niko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugom na dobru koje čini, ako će ga to potaknuti da ga proba preteći”, poručio je muftija goraždanski.

Brčko: Bajram u Bijeloj džamiji

Obilježavanje jednog od najvećih praznika svih Muslimana u svijetu Ramazanskog bajrama jutros je klanjanjem bajram-namaza započelo i na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Obraćajući se vjernicima u prepunoj Bijeloj brčanskoj džamiji, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa efendija Gobeljić je u prigodnoj hudbi govorio o temeljima islamskog učenja.

“Najjednostavnija, a ujedno i najsveobuhvatnija definicija islama kao vjere može stati u samo osam riječi: Biti što bliže Bogu i što bolji prema ljudima”, kazao je Gobeljić, potom pojasnivši da svaki vjernik može uvijek biti još bliži Allahu, te još bolji prema ljudima, ukazujući na različite puteve koji vode do navedenih ciljeva.

BHRT

Related posts

“Camino Verde” snima album “Pjesme za sva vremena”: Od latino-američkih, španskih, romskih, do kafanskih hitova

Editor

Poslušajte rock verziju Halidovog hita “Sevdah da se dogodi” u izvođenju Dragane Kajtazović-Šenkovski

Editor

NOBS bend je sinonim za dobru zabavu, sada su oduševili instrumentalom “Motivi sa Balkana”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment