Religija

Bajram-namaz u Begovoj džamiji je predvodio i hutbu održao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović

banner

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana i centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji je predvodio i hutbu održao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

BHRT

„Put vjernika je put dobra. U njemu je njegova snaga, sreća i zadovoljstvo. Takmičiti se u dobru najviši je nivo ostvarene vjere. Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu niko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugome muslimanu na dobru koje čini, ako će ga to potaknuti da ga proba preteći. Dobro u nama procvjeta u srcu, a plod daje rad našeg tijela. Tako je nastala naša civilizacija, iz srca i duše, u službi dobra, mira i sreće“, kazao je, između ostalog, reisul-ulema.

Naše najbolje oružje su istina i strpljenje, poručio je reisul-ulema, dodavši da su za ostvarenje naših ciljeva potrebni rad, vrijeme i strpljenje. 

„Ko god ne računa na ovo troje i zanemari ih neće uspjeti. A tamo gdje ne uspije dobro, trijumfovat će zlo. Uzvišeni je rekao: Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje: da pouku primite On vas savjetuje. I ispunjavajte obaveze na koje ste se Allahovim imenom obavezali i ne kršite zakletve kada ste ih tvrdo dali, a Allaha kao jamca sebi uzeli, jer Allah zna ono što radite. (En-Nahl, 90-91) Iz ovih riječi razumijevamo da smo obavezni podržati one koji se zalažu za mir, dobro i pravdu među ljudima“, naglasio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Prigodnu poruku u predbajramskom programu prisutnim vjernicima je uputio mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

„Trideset dana ramazana i mubarek noć Lejletu-kadr sada su iza nas. Dane smo provodilii u postu, noći u namazu i drugim ibadetima, svjesni nemjerljive duhovne vrijednosti ramazana. Ibadet nam je bio u prvom planu. Čuvali smo svoj jezik od harama, jačali sabur, pomagali druge. Čini se da je smisao ramazana to da bude mjesec Kur’ana, dove, mjesec našeg najvećeg dobra“, kazao je, između ostalog, Pleh.

Vjernici su iskazali radost zbog dolaska jednog od najvećih praznika, ističući da će radost ovog dana podijeliti sa svojim porodicama i prijateljima.

„Nas je danas ovdje petorica braće, moj punac, sin i moja hanuma. Dolazimo radovno ovdje, nije prvi put da smo za Bajram u Sarajevu, a danas smo i u tradicionalnoj nošinji. Svima čestitam Bajram, želim da budemo zdravi, veseli, da se obilazimo, volimo, poštujemo“, kazao je Halil Ramić iz Šehera kod Kalesije.

Rijad Velagić također je klanjao bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji. 

„Žao mi je što je ramazan prošao, ali se radujemo Bajramu. Dan ću provesti s porodicom, društvo, u lijepom ozračju“, izjavio je on.

Bajram-namaz je klanjan i u džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Nakon centralne bajramske svečanosti, danas će u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice biti održano i tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme.

Ramazanski bajram traje tri dana.

Related posts

Evropski sud presudio: Vrijeđanje poslanika Muhammeda kažnjivo djelo

Editor

Fra. Marko Karamatić: Na svetkovinu Svih svetih i Dušni dan ne slavi se smrt, nego život

Urednik BiH Info Desk

BHDINFODESK & Bosnia Appeal : Neka vam ovaj praznik donese iskrenu radost i svjetlo novoga života

Editor

Leave a Comment