Svijet

Kanada: Opoziciona Konzervativna partija osuđuje negiranja države Bosne i Hercegovine i genocida u Srebrenici

banner

Glavna opoziciona politička partija Kanade, Konzervativna partija, se pridružila vladajučoj koaliciji u osudi negiranja države Bosne i Hercegovine i genocida u Srebrenici od strane Milorada Dodika i njegovog političkog establišmenta.

Izuzetno značajan dopis koga je dobio Institut za istraživanje genocida Kanada iz ureda lidera glavne opozicione političke partije Kanade.

Glavna opoziciona politička partija Kanade, Konzervativna partija, se pridružila vladajučoj koaliciji Liberalne partije i Nove demokratske partije u bezkompromisnoj osudu antidržavnog, antiustavnog i anticivilizacijskog djelovanja Milorada Dodika i njegovog političkog establižmenta.

U poruci iz ofisa lidera Konzervativne partije Kanade Pierre Poilievre se kaže”

“U ime poštovanog Pierre Poilievre, hvala vam na prepisci. Primili smo vašu zabrinutost.

Od 1992. godine Kanada je igrala ključnu ulogu u razvoju Bosne i Hercegovine, uključujući: očuvanje mira, sigurnost, rekonstrukciju, institucionalnu reformu, jačanje institucija na državnom nivou i promoviranje dobrog upravljanja i vladavine prava.

Aktivnosti Milorada Dodika predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Konzervativna partija smatra da Kanada, kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, mora jasno ustati  protiv postupaka i aktivnosti Milorada Dodika povezanih s destabilizacijom regiona ili korupcijom.

Konzervativna partija poziva Vladu Kanade da radi sa našim saveznicima u NATO-u na razvijanju odgovarajućih odgovora na bilo koje nezakonite ili destabilizujuće aktivnosti koje se tiču Bosne i Hercegovine. Budite uvjereni da ćemo i dalje smatrati Vladu Kanade odgovornom po ovom pitanju.

Još jednom, hvala vam što ste odvojili vrijeme za pisanje”.

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada se zahvalio predsjedniku Konzervativne partije Kanade.

Odgovor Konzervativne partije kao i mnogi odgovori vladajuće parlamentarne koalicije koje redovno dobivamo jasno pokazuju da je Kanada veliki prijatelj Bosne i Hervcegovine, da podržava njen evroatlanski put i na kraju najvažnije, da podržava teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine.

Institute za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Konzervativci i Borisa Johnsona izgubili u Sjevernom Shropshireu nakon 200 godina

Urednik BiH Info Desk

AZERBEJDŽAN NA GLOBALNOJ SCENI-EKONOMSKI RAST I DOPRINOS DIJASPORE

Copo Sejo

Trump: Veliki smo, ali oni pokušavaju ukrasti izbore

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment