BiH dijaspora

ROTTENBURG: FATIMA KAHRIMANOVIĆ PO TREĆI PUT IZABRANA U INTEGRACIONI ODBOR GRADA

banner

U njemačkom gradu Rottenburgu, 18. aprila 2024. godine održani su izbori za novi Integracioni odbor grada, a među izabranima je i Bosanka iz Živinica Fatima Kahrimanović. Od svih kandidata i kandidatkinja iz Turske, Italije, Kosova, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Irana, Maroka, Gambije, gospođa Kahrimanović je imala najviše glasova.

-Sretna sam na ukazanom povjerenju i zato što sam kao Bosanka po treći put zaredom sa najviše glasova izabrana u Integracioni odbor grada Rottenburga i što će se i dalje u ovom gradu čuti i glas nas iz Bosne i Hercegovine- kaže Fatima Kahrimanović.

– Integracioni odbor je savjetodavno tijelo Vijeća i Uprave grada i ima obavezu da pred istima zastupa građane stranog porijekla u svim relevantnim temama iz svakodnevnog života. Mi promovišemo ravnopravno učešće građana stranog porijekla u svim sferama života u Njemačkoj, zalažemo se protiv rasizma, diskriminirunga, ksenofobije i svake druge vrste isključenosti. Integracioni odbor radi na mnogim projektima, a jedan od njih je školski projekat protiv rasizma. Sarađujemo uglavnom sa političarima na nivou pokrajine Baden-Wirtemberg, članovima Bundestaga kao i Evropskog parlamenta. Nedavno smo imali posjetu zastupnika Evropskog parlamenta Norberta Linsa (CDU) koji je zajedno sa IO posjetio školu St. Klara i u devetom razredu razgovarao sa učenicima o rasizmu i o aktuelnoj situaciji. Kroz rad u Integracionom odboru upoznala sam i sarađivala sa mnogim njemačkim zvaničnicima, među kojima su i: Norbert Lins (EU Parlament), Chris Kühn(Bundestag), Josip Juratović (Bundestag), Petra Pau (Bundestag), Ayda Özoğuz (Bundestag), Gentges Marion(ministrica pravosuđa B-W), Jasmina Hostert (Bundestag) i mnogi drugi – kaže gospođa Kahrimanović.

Grad Rottenburg se nalazi u pokrajini Baden-Wirtemberg, oko 50 kilometara udaljen od Stuttgarta. Sa svojih 17 okolnih komuna ima oko 45 hiljada stanovnika i važi za grad raznolikosti, suživota i tolerancije. Prema riječima gospođe Kahrimanović, bosanskohercegovačka dijaspora u ovom gradu svrstava se među najbolje i najbrže integrisane migrante, a kroz svoj klub prisutna je na mnogim događajima u gradu i okolini.

Fatima Kahrimanović i njen suprug Senad Kahrimanović, istaknuti su aktivisti BiH u ovom dijelu Njemačke. Gospođa Kahrimanović, između ostalih, članica je i rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori sa sjedištem u Stuttgartu i potpredsjednica udruženja Živiničana i Živiničanki u dijaspori „Most Živinice“.

Haris Halilović

Related posts

College of St. Francis Brooklyn: Nermina Markišić proglašena najboljim studnetom

BHD Info Desk Administrator

Krađa identiteta, sve češća “praksa” pred izbore

Urednik BiH Info Desk

Esko Halilović: Luksemburg nam pruža mnogo šansi, jednakih za sve

Copo Sejo

Leave a Comment