Sport

OVOG VIKENDA NA VLAŠIĆU STARTA 19. SP DIJASPORE BiH U FUTSALU. Finski Bosanci su i dalje u igri

banner

Prije dvije sedmice u Finskoj, u gradu Turku, održan je bajramski turnir koji je bio i konačna provjera za igrače koji će ove godine braniti finske boje, na Svjetskom prvenstvu bh. dijaspore u futsalu. Bajramski turnir je organizovan od strane FC Bosna Turku, uz podršku BKC u Finskoj, Džemata Turku i Udruženja logoraša u Finskoj.

FC Bosna je i ove godine, na inicijativu BKC u Finskoj, koji je član Svjetskog saveza bh. dijaspore, napravila ekipu za odlazak na Svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u futsalu. Futsal reprezentacija finskih Bosanaca će ove godine po peti put uzeti učešće na Svjetskom prvenstvu bh. dijaspore u futsalu. Najveći uspjeh finske ekipe je u tome što svake godine u ekipu uspije da učlani barem po jednog igrača mlađeg od 18 godina, a i da poveća broj članova ekipe koja odlazi na turnir kao podrška i pratnja ekipe.

Reprezentacija finskih Bosanaca ove godine broji 18 članova koji će se potruditi da provedu jedan nezaboravan vikend na Vlašiću u društvu s našim Bosancima iz drugih evropskih država. Finska ekipa je sastavljena većinom od istih igrača koji su bili dio ekipe i na posljednja dva turnira. Ove godine iz Finske na turnir bh. dijaspore idu: Djasim Trožić, Elvis Deumić, Aladin Lješnjanin, Armin Lješnjanin, Merim Deomić, Elnur Mumić, Semir Hodžić, Emin Bačić, Šemsudin Purković, Benjamin Daut, Nihad Krajišnik, Edis Muratović, Anes Slipić, Damir Mehmedović. I ove godine ekipu će sa klupe voditi Mirza Deumić, uz pomoć predsjednika FC Bosne Turku Elvisa Bačića. Velika podrška i pratnja ekipe su: Sadin Deumić, Denis Bačić, Mensur Alić i Alen Trožić. I ove godine ekipa iz Finske u svojim redovima ima i naše Bošnjake iz Sandžaka, koji su bitna karika ove ekipe. Za ekipu Finske je najvažnije da su u igri i da se dobro druže kako međusobno, tako i sa svim našim Bosancima koji dolaze iz drugih reprezentacija učesnica. Svakako i rezultat ima svoj značaj, a ekipa reprezentacije Finske je uvjerena da će ove godine ipak ostvariti puno bolji rezultat nego u protekla 4 nastupa. Bosna i Hercegovina je u svakom slučaju pobjednik.

Svoje učešće na 19. SP potvrdile su reprezentacije građana i građanki BiH iz: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Belgije, Švicarske, Švedske, Danske, Norveške, Finske, Turske, Engleske, Holandije, Njemačke, Italije i Luksemburga. Planirani dolazak svih ekipa je petak 03. maj, a svi mečevi će biti odigrani u subotu 04. maja 2024. godine, u sportskoj dvorani hotela “Sunce”. Žrijebanje će biti u petak 03. maja 2024. godine, u 18 sati, u hotelu “Sunce” na Vlašiću. Titulu šampiona bh. dijaspore u futsalu branit će ekipa naših iz Belgije koja je u finalu prošlog SP koje je održano u Sarajevu pobijedila ekipu iz Švedske.

SP bh. dijaspore u futsalu je najmasovniji oblik okupljanja mladih iz BiH ili porijeklom iz BiH koji žive u dijaspori. Prvo prvenstvo je bilo organizıvano u Linzu, Austrija, nakon toga održavano je svake godine u drugoj zemlji i zasnovano je na principu okupljanja mladih iz 16 država svijeta i po osnovu jedna zemlja – jedna ekipa (jednu zemlju može predstavljati samo jedna ekipa).  Organizator SP bh. dijaspore je Svjetski savez dijaspore BiH, a ovogodišnje Prvenstvo organizuje se uz podršku i partnerstvo Općine Travnik. Visoki pokrovitelj ovogodišnjeg SP je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović.

Pripremio: Damir Dado Mehmedović

Related posts

Evropskog prvenstvo: Srebro za bh. odbojkaše

Urednik BiH Info Desk

FC Bosna Futsal kuca na vrata “Eliteserie” najvišeg ranga futsala u Norveškoj

Preminuo Milomir Odović, bivši fudbaler i trener Željezničara

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment