Lifestyle

Bijeli golub ponovo (ne)leti 540 – (NE)OBIČNI PROCES, IMA- NEMA SVJEDOKA?!

banner

Kazna podjednaka za izazivanje javnog reda i mira, a za ”glavno” ima- nema svjedoka.

Piše Sead Hambiralović

Za sve je kriv ovaj auto, pa još pored znaka zabrane parkiranja na trotoaru (?!) prometne ulice. Ko bi se usudio – biće da se imala debela “zaštita”…

PRVI ČIN NA TROTOARU

Žureći na fizikalne terapije morao sam stati jer je od auta bio zaprijećen prolaz. Sišao sa bicikla i mic po mic pokušao proći s desne strane do ograde. Zaglavio se kod retrovizara i iz nehata od korpe ostale tri kratke parnice na limu. Vlasnik auta je dotrčao i osuo: Zašto si mi namjerno ogrebao auto? Nisam namjerno! Zato ćeš platiti 5.000 KM?! (na brzinu htjelo se i “zaraditi”- kasnije doznao da pasta za sanitanje slićnih parnica košta 5- 10KM, op.a.). Zar je tvoj auto važniji od moga života?, upitao sam. Kad sam pokušao nastaviti zapriječio je prolaz. Nakon katkog naguravanja  s leđa zadao dva udarca u predjelu glave i vrata, a “završni” napenalio u stražnjicu! Ni slučajno uzvratiti na javnom mjestu- u šoku se otrgnuo sa mišlju: “bježati, ovdje se glava gubi..!”. Nakon 20-tak metara primijetio da mi je sa korpe spao ruksak sa telefonom, novčanikom i uputnicom. Vidio vasnika kako podiže moj ruksak i unosi u radnju. Morao sam se vratiti.

DRUGI ČIN PRED RADNJOM

Iz oprezada ne smijem napaviti grešku i ući u radnju, s vrata: Zašto si me udario? Nisam te udario (gleda u oči i laže, op.a.) Zakuni se! Nisam te udario. Zovi policiju..(to je sve što sam rekao, op.a.)

Čekam ispred radnje. Nakon 10-15 minuta dolazi očigledno pijan čovjek sa velikom plastičnom flašom piva: – Ja sam svjedok da te nije udario!

Sve bilo jasno ko ga je nazvao. Dolaze dva policajca, ubrzo shvatiti kao ”prethodnica”, a kasnije službenik za uviđaj.  Pijani čovjek ponavlja laž a jedan policajac naređuje da se udalji bez legitimisanja. Onda ide za njim i vraća se tek za oko pola sata (?) Drugi policajac rezignirano prokomentarisao  “da je ovdje sve jasno” Dozvolio da snimim auto na drugoj strani ulice…

U čekanju službenika za uviđaj, dolazi otišli policajac i sa vlasnikom auta,sa kojim se zna “iz viđenja” (izjavio na ročištu, op.a.) odlazi da nešto premjere oko pozicije auta. Još “vruć” šta se desilo, a radostan da sam “dobro prošao”, jer  samo da sam koji centimerat više udaren u oštećene pršljenove L1 i L2 ostao  nepokretan!  “Impresioniran” kako sam “stručno- kontrolisano”, skoro meko otvorenom šakom marnut po vratu  glavi da ništa nije puklo, a sasvim jako opalio u stražnjicu pa je spao ruksak. Predložio  sam da se ne ganjamo sa zapisnikom, da uđemo u radnju i vratim tri udarca. Policajci su se začudili, a jedan: Ovakav slučaj nismo  imali…

KO OVDJE LAŽE?

Onda je došao čovjek za uviđaj, uradio zapisnik, snimio auto, a ja u Hitnu, pa na UKC na rengen. Pred kraj radnog  vremena donjeo mišljenje ortopeda. Srećom nije bilo loma, niti tragova od udarca nogom jer je imao meke ljetnje patike. Pitao trebam li potpisati  zapisnik, rekao da nema potrebe (?)

Ujutro otišao kućnom ljekaru koji je predložio psihijatra. Pored očekivane traume i logičnih posljedica koje bi se mogle dokazati- zadnja dramatićna  zbog ove kolumne koja je trebala ići u prošli utorak pred najavljenu Rezoluciju o Srebrenici. Zbog svega ”nakupljenog”, ratne prijetnje, kilavljenja sa Tuzlom i Zvornikom (Divič) o ćemu je pisano, iscrpljujuće pisanje kolumne gdje će svaka riječ biti pod lupom i kada sam osjetio ”znake” u lijevoj strani glave zatražio pomoć. Išla je alternativna objava, a javno se zahvalio dr. Senadini Kamerić i sestri Adisi Jahić Stanković na brzoj inervenciji. Još nisam dobro, a imao tamam toliko snage i volje da za vikend odem u Zvornik i Bijeli Golub okaći na mome balkonu.. Danas u 8.30 je kontrola….

Najgore je spoznaja ponižnja na javnom mjestu i gađenje na samu pomisao šta se desilo. Vrijeme sve lijeći i neke lične ”terapije” bez lijjekova. Jedino neda mira  KO OVDJE LAŽE?  Zar nije bilo dovoljno dovođenje lažnog svjedoka, kojeg policajac pod zakletvom prešućuje. Tražio sam od sudije da se i prvooptuženi zakune da li govori istinu- odbija! Imao sam protiv sebe prvooptuženog, sudiju i svjedoka- policajca koji prešučuje neoboriv dokaz, onda šta on ima tražiti prije dolaska službenog lica za uviđaj?.Uzalud se žalio Službi za policijski kodes. Dok sam predavao neko je iskreno dobacio ”ko da će kolega svjedoćiti protiv kolege!”  Pored toga dokaza zašto nije bilo fotosa auta na roćištu i pisarrnici, pa sam dao moj snimak, a krunski dokaz na početku ročišta: kada je prvooptuženi doznao da sam iz Zvornika, slavodobitno uzviknuo da sam mu psovao tuzlansku majku i vrijeđao. Klasičan autogol i ima li to logike? Moja majka je Tuzlanka, Kunoosićka iz Hendeka! (I ozbiljna sumnja da je sinhronizovano ovaj detalj naknadno uštiman u zapisnik, da bi pojaćao ”odbranu” prvooptuženog, op.a.), a zapisnik u rukopisu dva policajca sasvim je nećitak (?!)..

VELIKODUŠAN PRIJEDLOG

Pošto nema svjedoka- u tih pola minuta prošlo je bar dvadesetak vozila, možda neko pročita i htjedne javiti. A nisam se vratio u Bosnu da se ganjam po sudovima. Evo prijedloga  da ”producent” bude Emil Milkunić, koji je uradio uviđaj. Predajući nalaze sa UKC-a, koliko toliko umiren da nema lomova, spontano rekao umijem praštati…). Neka dogovori kratki susret nasamo sa prvooptuženim na Korzu pored murala Ja volim Tuzlu ili kod Donjeg slapa na Panonici. Disiplinu laganja je sasvim savladao a predložiću da proba i Ho’oponopono – tehniku koja riješava sve problemesa 4 čarobne misli “Žao mi je”, “Oprosti mi“… preostale dvije reći ako se vidimo i još nešto ekstra. Očigledno se ponešto propustlio u vaspitanju i da nije u redu sa leđa  kurvinjski udarati čovjeka od 71, koji može biti otac.

Haj na ročištu planirao pokloniti 3 zadnje knjige nadajući da će se izvinuti. Malo sutra, toliko talentovan oko laganja i iznosi novu laž! A ko sam uopše  među ljudima, uskoro ide reportaža sa jedne tuzlanske destincije koja podsjeća na moju Kulu, obaška Panonika. A ko sam na ulici bio sa tim nesretnim starim biciklom mogu potvrditi studentkinje  Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Tuzla, pogledati pismo na linku: https://bhdinfodesk.com/2023/01/04/bijeli-golub-ponovo-ne-leti-451-sasvim-neobicna-sretanja/                                .

KAD JE SUDSKA KAZNA NAGRADA

Koliko znam sudska kazna treba da je prevencija- u ovom slučaju NAGRADA! Uzaludna je bila žalba Kantonalnom sudu u Tuzli, odbija kao neosnovana i potvrđuje izrećenu od Općinskog  suda. Ako se za 15 dana ne realizuje velikodušni prijedlog ide pismo nekima iz javnog mnjenja sa molbom da pomognu ko može biti zainteresovan za ovaj slučaj i pošaljem dokumentaciju sa svim akterima u ”udruženom” poduhvatu spašavanja prvooptuženog!

E pa, tokom okupacije- oslobođenja Zvornika nije smio taći ratni zločinac jer mu je tako naređeno kad je dobio zadakat da me odveze u hotel Jezero, ni dva Arkanovca sa uperenim automatima u leđa kada su doznali ime – a jedan kada je na komodi vidio naslovnicu moga lista sa Subotičem i Ivanovićem, direktrima ”Glinice” i prekodrinske Hidrolektrane  savjet ”da ne bi trebao ostati u stanu…”. A eto šta sam doživio u po Majkine Tuzle, turističkog grada! I božija pravda da prvooptuženi tako izleti na ročištu i sasvim razotkrije. A sudija ni ”mukaet” za novu laž- kooo naše pravosuđe… Hipotetički kako bi američki sudija, garant da u sudnici ”vratim” udarce i objave novine. Što ne bih- taman što je tako presudio.

(Ključni problem bosanskohercegovačkog pravosuđa je nedostatak sistema koji bi konzistentno pratio sve promjene i imao pravovremene reakcija na te pojave, dok se istovrjemeno pravosuđe suočava sa korupcijom, smatraju analitičari…, Radio Slobodna Evropa, op.a.).  

I pride sumnja ko bi mogao stajati oko”zaštite”-  jeste ili nije ”prezime” prvooptuženog u vezi? A što se nije htio zakleti da me udario, može biti ključni razlog jer sve se desilo prošle godine na drugi dan bajrama..!

P. S.  

Naravno, tablica auta je za sada maskirana, bravo asistentu Billy N Hamm kako je  ”umjetnički” udesio, a evo  OVDJE reference drugooptuženog ako nekoga zanimaju.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

__________

Kolumne u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje &GljivaMira; Postavlja na Fb stranicu Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK i stranica Zvornik kroz sela, mahale i čaršiju; info.gljivamira@gmail.com &  dabudebolje@gmail.com 

A Tuzla je (i) turistički grad. U vezi kolumne:https://boljatuzla.ba/bijeli-golub-ponovo-neleti-531-turisticka-radionica-i-realnost/ , fotos sa odsjajem murala Ja volim Tuzlu i neobični prijedlog.
Čovjek je uvijek (i) na dobitku često naš kolumnista ističe lične primjere, a posebno je znakovit nedavni susret sa novim biciklom na Banji, međunaslov DA NE KVARI RASPOLOŽENJE, .https://boljatuzla.ba/bijeli-golub-ponovo-neleti-533-evo-ga-sa-tablicom/ Onda u Zvorniku sa Amirom Ćorićem  da je čuo za ovaj slučaj i da vlasnik auta tvrdi da je sveizmišljeno (?!) .Na fotosu kako je  priča o novom biciklu stigla i do Skandinacije, koju je prenio magazin Šeher Banjalika na dvije strane… 

Related posts

(Video) Riječ struke: BiH mora osporiti lokaciju gradnje nuklearne deponije na Trgovskoj gori

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 85/ 205: I Emir nosi masku

BHD Info Desk Administrator

Slovo o svemu: Slavim ljubav, pjevam sreći – sve te divne, hrabre žene

Editor

Leave a Comment