Pogledi

IGK: Crnogorskim drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje entiteta RS

banner

Internacionalni eksperttni tima Instituta za istraživanje genocida Kanada je analizirao  amandmane koje je Vlada Crne Gore podnijela na Rezoluciju Ujedinjenih nacija “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995”. 

Posebno je analiziran drugi amandman u kome piše: „potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.
Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje entiteta RS u sklopu BiH, što je garantovano Dejtonskim sporazumom. Navedeni drugi amandman služi Vladi Crne Gore da po strateškim pitanjima na Zapadnom Balkanu potvrdi lojalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, negatoru genocida u Srebrenici i negatoru navedene Rezolucije.

Internacionalni ekspetni tima Instituta za istraživanje genocida Kanada upozorava da eventualno prihvatanje drugog amandmana znači pobjedu nacionalističke, agresivno genocidne politike Slobodana Miloševića i njegovog establišmenta. Ovim amandmanom se želi u Ujedinjenim nacijama zaštiti entitet RS kao trajna kategorija.
Imajući navedeno u vidu smatramo potpuno neprihvatljivim drugi amandman i tražimo od sponzora i kosponzora Rezolucije njegovo potpuno odbijanje.

Podržavajući rezoluciju prepoznajemo bol i patnju onih koji su iskusili masovna zvjerstva I odlučni smo u našoj odgovornosti da spriječimo dalju viktimizaciju preživjelih i njihovih porodica kroz poricanje genocida. To je i znak podrške Bosni i Hercegovini u omogućavanju pomirenja i stabilnosti u regionu.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Analitičar Faruk Hadžić: Od akciza do sada je u BiH otvoreno nekoliko dionica, ali na “Youtubeu”

Editor

Martina Mlinarević reagovala na Radončićevo pismo: Kad se obrne, vrlo gadno zvuči, zar ne?

BHD Info Desk Administrator

POGLED IZ PARIZA: ZAPAD I RAT

Copo Sejo

Leave a Comment