BiH dijaspora Kultura

Geteborg: Prvi sajam knjige bosanskohercegovačkih autora u Skandinaviji

banner

U Švedskom gradu Geteborgu, 3. i 4 marta, održan je Prvi sajam knjige BH autora koji žive i rade u Skandinaviji. Učestvovali su pisci iz Skandinavije i iz BiH te više izdavačkih kuća i izlagača iz Švedske i BiH. U toku sajma organizovana je panel diskusija na temu: „Jezik i književnost u dijaspori i dijaspora u književnosti“. Učesni su bili Izet Muratspahić, dr.književnosti, prevodilac i publicista; Sonja Bjelobaba, dr književnosti, univerzitetska profesorica i prevoditeljica; Amnela Isanović, mr. i nastavnica bosanskog jezika te Midhat Ajanović, dr.filmologije, profesor i publicista.

Ova manifestacija je bila odlično organizovana posebno kada se ima u vidu da je to prva manifestacija takve vrste u Skandinaviji. Sajam je značajan i po tome što je duboko vezan za našu dijasporu u Skandinaviji, a osnovni smisao mu je da očuva Bosanski jezik i stvaralaštvo BH dijaspore u Skandinaviji. Odlični organizatori su bili Samira Ajanović i Sabaheta Vehabović.

Dan ranije u gradskoj biblioteci u Geteborgu održana je promocija knjiga dječije poezije Šime Ešića i Vezuva Bašića. Promociji je prisustvovao značajan broj bosanskohercegovačkih građana, posebno djece koji su uživali u predstavljanju pjesnika i dječije poezije. Pored toga iskorištena je prilika da se predstavi šire književno djelo oba pisca što su prisutni sa pažnjom pratili.

U toku sajma, u večernjim satima Bošnjački kulturno sportski centar u Geteborgu organizovao je večeri poezije i druženje sa jednim brojem književnika koji su izlagali na sajmu. To su bila spontana okupljanja na kojima je goste zabavljao vokalni solista Hazim Imamović pjevajući sevdalinke koje su mamile uzdahe prisutnih, ali i burne aplauze.

Vezuv Bašić

Related posts

Od septembra Ryanair obustavlja sve letove za Banja Luku

Urednik BiH Info Desk

U Sarajevu 13. i 14. juna 2018. konferencija „Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu“: Jedinstvena prilika da bh. vlast odgovori na pitanje šta je sa dugogodišnjim zahtjevima bh. dijaspore, da li će oni ikada biti riješni?????

Urednik BiH Info Desk

SAD: BiH pisac Aleksandar Hemon jedan od scenarista novog nastavka “Matrixa”

1 comment

Leave a Comment