Bosnia Appeal

Devet članova porodice živi u bijedi i siromaštvu

banner

Devet članova porodice Husejnović već godinama u bijedi i siromaštvu živi u alternativnom smještaju u Sanskom Mostu, u starom i dotrajalom stanu površine 25 kvadratnih metara. Demobilisani borac Armije RBiH, Muharem Husejnović i njegova supruga Nazifa svakodnevno se bore za goli život pokušavajući ispuniti elementarne potrebe svoje djece.

Dramatičnu životnu situaciju ove porodice komplikuju zdravstveni problemi najstarijeg sina Adema (20) koji je zbog puknuća slijepog crijeva nedavno završio u bolnici. Obzirom da niko u porodici nema zdravstveno osiguranje problem je kako platiti troškove operacije i liječenja koji iznose više od 600 maraka. Supružnici brinu o tri sina i četiri kćerke različitih starosnih uzrasta, a njihovo najmlađe dijete, sin Denis, nedavno je napunio tri godine. Kažu kako primaju skromnu socijalnu pomoć koja iznosi stotinu maraka, ali se i ona neredovno uplaćuje.

Muharem kaže kako je već godinama bez stalnog zaposlenja, a porodicu izdržava sakupljajući i prodajući staro željezo, u čemu mu pomažu i djeca. Njegova supruga od rane mladosti ima ozbiljne probleme s epilepsijom, a porodica za kupovinu potrebnih lijekova jednostavno nema novca. Husejnovići se na razne načine dovijaju kako da prežive, a jedan od velikih problema je i neuslovan stan u kojem borave, s dotrajalom stolarijom i neupotrebljivim sanitarnim čvorom.

Kažu kako se plaše predstojeće zime obzirom da još uvijek nisu nabavili dovoljno ogrijeva, a za kupovinu drveta nemaju sredstava. Husejnovići su izbjeglice iz Kozarca, kod Prijedora, a u poslijeratnom periodu žive u Sanskom Mostu.

Prije nekoliko godina, zahvaljujući humanitarnim sredstvima započela je obnova njihove u ratu srušene kuće u Kozarcu, ali ona ni do danas nije useljiva. Trenutno žive u stanu koji im je Općina Sanski Most dodijelila kao alternativni smještaj.

Ovoj porodici je neophodna svaka vrsta pomoći, a u ovom trenutku, kako kažu, prioritet su im hrana i nabavka ogrijeva.

Svi koji im žele pomoći više informacija mogu dobiti na telefon: 061 599 763.

Related posts

Humanitarna online akcija pomoći Senki Hajrić za nabavku invalidskog lifta: Do sada je skupljeno 3.000 dolara, za prijeko potrebni lift potrebno je još 2.000 dolara (VIDEO) – MOLIMO VAS POMOZITE !!!!!!!!!

Urednik BiH Info Desk

Dječaku Amaru Baltiću iz Cerske kod Vlasenice hitno je potrebna naša pomoć, kako bi dobio bitku za život

Editor

“Merhamet” Norveške obezbijedio 400 koka nosilja za osam socijalno ugroženih porodica u USK

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment