Kultura

“Moja tetka u Sarajevu” / Dva “švedska Oskara” za film Gorana Kapetanovića

banner

 

Dvije nagrade na švedskoj dodjeli filmskih nagrada Guldbagge Awards dobio je film Gorana Kapetanovića “Moja tetka u Sarajevu”.

Guldbagge Awards, poznata švedska godišnja filmska dodjela se smatra švedskim ekvivalentom slavnog Oscara.

Film”Moja tetka u Sarajevu”, poznatog sarajevskog režisera bio je nominiran za nagradu u šest kategorija, a osvojio je dvije nagrade i to Najbolji režiser (Goran Kapetanović) i Najbolja sporedna glumica (Sadžida Šetić).

Prvi Bosanac koji je diplomirao na Filmskoj akademiji u Stockholmu stigao je u Sarajevo, grad u kojem je rođen 1974. U razgovoru ranije za Radiosarajevo.ba kaže kako je činjenica da je prvih sedamnaest godina proveo u Sarajevu bila presudna u oblikovanju njegovog umjetničkog izraza.

“Bio sam dovoljno odrastao da sam mogao da uhvatim te posljednje 2-3 godine Sarajeva – izlasci, Sloga, BB, Kuk… Imao sam taj ‘kapital’ Sarajeva od ’88. do ’92, i to me je izgradilo i kao osobu i oblikovalo moj mentalitet i duh. I danas me čudi kako je taj period života bio intenzivan.

Pošto mi je otac elektroinženjer i radio je za jednu švedsku kompaniju uoči rata, mi smo rekli, hajdemo u Švedsku… jedno sedam dana dok se ne smiri stanje u Bosni, pa ćemo se vratiti. To je bilo 1992. Trenutno imam više godina života u Švedskoj, nego u BiH.

Došao sam bukvalno s parom ‘starki’, isprva smo živjeli u neimaštini. Ali imao sam i tu neku ‘uličnu’ školu. Onda sam shvatio da ta ulica i to što smo preživjeli ima velikog utjecaja na ono što radim i kako razmišljam. To je veća filozofija nego da slušaš predavanja na Univerzitetu. Naravno, mnogo je zavisilo i od roditelja koji su intelektualci, imao sam jedan stabilan grunt.  Milorad Pavić ima jednu finu rečenicu kada kaže: Ja se osjećam kao prodavač – kupujem stvari na Istoku, pa prodajem na Zapadu”, prisjeća se Kapetanović.

“Sve je to prethodilo nastanku filma Moja tetka u Sarajevu koji u naslovu ima simboliku Sarajeva. Sarajevo za mene ima veliko simbolično značenje, sve što se dešavalo u Evropi, odgovornost. Riječ Sarajevo nije samo grad.

Related posts

Edina Selesković dobitnica globalne nagrade za multimedijalnu instalaciju

Urednik BiH Info Desk

CHICAGO: SVJETSKA PREMIJERA “SEVDAH MEDLEY”

Editor

Giverny: Čuvena platna “na liniji”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment