Biznis

Objavljen godišnji izvještaj izvještaj Transparency Internationala za 2016: Bosna i Hercegovina zajedno sa Srbijom, Kosovom, Makedonijom, Albanijom među najkorumpiranijim zemljama

banner

Bosna i Hercegovinai dalje duboko u “crvenoj zoni”

Bosna i Hercegovina nalazi se na 83. mjestu sa indexom korupcije 39 na najnovijem godišnjem izvještaju za 2016. godinu, koji je danas na svojoj stranici objavio Transparency International (TI).

Transparency International je u godišnjem izvještaju upozorio da su masivna korupcija i socijalna nejednakost glavni uzroci jačanja populističkih političara i pokreta širom svijeta, te upozorava da se zlokoban krug pošasti mora prekinuti što prije.

Visoko korumpirani

Prema indexu korupcije u 2016. godinu, 69 posto zemalja od ukupno 176 njih nalazi se ispod indexa 50, na skali od 0 (visoko korumpirane) do 100 (zemlje bez korupcije).

Naša zemlja i ove godine se nalazi u donjem dijelu tabele kada su zemlje regiona u pitanju po korupciji, jer su od BiH lošije plasirani samo Makedonija (90. mjesto) i Kosovo (95. mjesto).

Od država regiona najniži index korupcije je u Hrvatskoj, koja je plasirana na 55. mjestu (index 49), potom slijede Crna Gora na 64. mjestu (Index 45) te Srbija na 72. pozicji (index 42).

Bosna i Hercegovina u odnosu na 2015. godinu dobila je svega bod na index skali (imali 38, sada imamo 39), ali i dalje veoma slabo kotiramo u svijetu, s obzirom na to da smo u „crvenoj zoni“ koja u prevodu govori da spadamo među najkorumpiranije zemlje na svijetu.

 

Naša zemlja u rangu Indije, Albanije, Jamajke, Lesota…

Transparency je i ove godine upozorio da tehničko usvajanje specifičnih antikorupcijskih zakona nije dovoljno.

Ono što je urgentno je duboko ukorijenjena sistemska reforma koja će poravnati rastući disbalans moći i bogatstva dajući građanima moć da zaustave široko rasprostranjenu nekažnjivost korupcije, potom moć da pozivaju na odgovornost moćnih, te davanje prava glasa u donošenju odluka koje utječu na njihov svakodnevni život.

Danska na vrhu

Na kraju vrijedi istaći da su Danska i Novi Zeland na prvom mjestu sa indexom korupcije 90, dok je nagore plasirana Somalija na 176. mjestu sa indexom samo 10.

Iako nema zemlje koja je u potpunosti lišena korucije, zemlje koje su na samom vrhu, dakle najčistije od korupcije, su države čije su karakteristike slične: otvorene vlade, sloboda medija, visok stepen građanskih sloboda i nezavisni pravosudni sistemi.

 

Na startu smo “crvene zone”, ali dalje u opasnoj kategoriji

Turskoj i Mađarskoj pogoršani indexi

Indexi su značajno pogoršani u Turskoj i Mađarskoj, zemljama kod kojih je zabilježen rast autokratskih lidera.

S druge strane, u Argentini u kojoj je svrgnuta populistička vlada, situcija je počela da se popravlja.

Pad je u odnosu na 2015. godinu zabilježio i Katar. Oni su izgubili 10 poena u ovogodišnjem izvještaju međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije.

Related posts

Startala avio linija Sarajevo- Berlin

Editor

Forbes uputio novogodišnju čestitku bh.političarima i njihovim glasačima: BiH najgora zemlja za biznis u Evropi

Centralna banka: U prošloj godini direktna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu iznosila 1,2 milijarde KM

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment