BiH dijaspora

Dr. Ervin Sejdić genije iz Modriče: Naučnik sa nagradom Baraka Obame

banner

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama objavio je imena 105 mladih istraživača koji će ove godine dobiti „Predsjedničku nagradu za mlade naučnike i inženjere“. Među dobitnicima je i dr Ervin Sejdić, predavač na Univerzitetu u američkom gradu Pitsburgu, koji je 1992. godine zbog rata morao da napusti BiH i rodnu Modriću.

Ervin Sejdić, docent na Univerzitetu u Pitsburgu, dobio je najveću nagradu koju mladim naučnicima i inžinjerima dodjeljuje Američka savezna vlada. Ovo prestižno prizanje mladim istraživačima je dodijeljeno u 12 kategorija, a dr Sejdić nagrađen je za naučni rad u oblasti zdravstva.

Nagrada se, inače, dodjeljuje mladim naučnicima za rezultate ostvarene u prvih desetak godina karijere nakon doktorata. Za dobijanje nagrade, među više svojih kandidata, Ervina Sejdića predložio je Nacionalni institut za zdravlje.

Mladim laureatima nagrade biti uručene u proljeće u Vašingtonu. Dr Sejdić, koji je već dobio čestitku iz Bijele kuće, u razgovoru za RSE objašnjava da se ove nagrade ne daju za specifične naučne radove već za cjelokupni doprinos nauci.

U Sjedinjene Američke Države Sejdić je došao 2011. godine iz Kanade gdje je završio osnovne studije i uradio doktorat.

Sejdić kaže da je njegov naučni rad trenutno najviše usmjeren ka modeliranju ljudskog gutanja i neuronskih mreža koje su povezane sa ljudskim hodom, gutanjem i pisanjem. Objašnjava da se bioinformatičko modeliranje kojim se sada bavi dosta svodi na razumijevanje svakodnevnih ljudskih funkcija pošto je dio naučne karijere proveo na jednoj klinici za rehabilitaciju.
„Da bi razumjeli kako određene bolesti ili neurološki poremećaji afektiraju svakodnevne ljudske funkcije”, kaže.

Mladi naučnik je rođen 1979. godine i do početka rata u BiH, 1992. godine, sa porodicom je živio u Modriči. Prvu godinu izbjegličkog života porodica Sejdić je provela u Hrvatskoj. Nakon toga tri godine su živjeli u Mađarskoj. U novembru 1996. godine stigli su u London u kanadskoj pokrajini Ontario. Ervin Sejdić kaže da ni 23 godine poslije sukoba, koji su na različite strane svijeta odveli hiljade građana, BiH još uvijek ne koristi taj „rudnik zlata“:

Nikada me niko nije kontaktirao
Ervin Sejdić kaže da njegovi raniji pokušaji uspostavljanja kontakata u BiH nisu nailazili na zatvorena vrata nego uglavnom na nezainteresovanost.

„Ja bih rado objavljivao radove sa nekim istraživačima iz Tuzle, Zenice, Sarajeva, Mostara, Banjaluke, nebitno, ali nikada me niko nije kontaktirao. Znate, u BiH postoji ta nekakva mrskost za nešto. Vidite, ja sam član komisije za prijem kandidata na doktorske studije, na svom odsjeku na Univerzitetu u Pitsburgu. Već četiri godine sam član te komisije. Još nijedan student iz BiH nije aplicirao za to mjesto”, kaže.

”Znam da mnogi ljudi ne znaju za te mogućnosti i da su to plaćene pozicije, te da se to omogućava i stranim studentima. Većina studenata koje mi primamo su strani studenti. Međutim, ovo je moderno doba komunikacije. Vidim da svi u BiH koriste Fejsbuk, Tviter i druge društvene mreže. Zašto malo ne pogledaju kako da dođu do Amerike? Isto tako dosta profesora nije zainteresovano za kontaktiranje. Objavljivati naučne radove u časopisima, za koje niko i ne zna da postoje, su stvari koje guše bosanskohercegovačko školstvo na univerzitetskom nivou. Mi smo spremni da pomognemo. Međutim, pružena ruka mora ponekad i da se prihvati“, poručuje Sejdić, piše RSE.

Izvor: Promo Tim/BHDINFODESK

Related posts

Sarajevo: Bosna International Forum predstavio servis za dijasporu

Editor

Apel aktivista za upis u bh. dopunsku školu u Melburnu: Australija nam nudi besplatno učenje, a mi spavamo

Grupa za istinu i pravdu: U Australiji raspisana potjernica za članom Sabora IZ BiH Sifetom ef Omerovićem

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment