Bosnia Appeal

Dajte nam šansu

banner

Dajte nam šansu

Sarajevo, 19.01.2017. godine

 PREDMET:  PISMO NAMJERE

Poštovani,

 Udruženje „Dajte nam šansu“, uz podršku USAID-a i Općine Novi Grad, 28. maja 2014. godine, pokrenulo je jednogodišnji pilot projekat „Servis centar“ za podršku porodicama djece s poteškoćama u razvoju, zasnovan na principu „Respite care“ centara u razvijenim zemljama, prvi ovakav u BiH, koji je dokazao neophodnost postojanja ovakvih Servis centara u čitavoj BiH.

U avgustu 2015. godine, potpisan je ugovor kroz Program podrške marginalizovanim grupama (USAID), kojim se finansira 80% troškova Servis centra s trajanjem do avgusta 2017. godine.

 

Servis centar Dajte nam šansu  pruža besplatne usluge za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju bez obzira na uzrast, vrstu ili stepen poteškoće na nivou Kantona Sarajevo i to:

  • Psihološka podrška
  • Informativno – pravna pomoć
  • Kratki boravak djece i omladine s poteškoćama u razvoju u prostorijama Servis Centra
  • Mobilni tim – podrška na terenu (psiholog, socijalni radnik, volonteri)
  • Prevoz po potrebi
  • Vanjske aktivnosti

U Servis centru rade stručnjaci (defektolog, medicinska sestra, psiholog, pravnik, socijalni radnik, muzikoterapeut i volonteri srodnih zanimanja). Potreba za ovakvim aktivnostima i Servis centrom je velika jer na području Kantona Sarajevo ne postoji dnevni centar niti išta slično za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju.

U 2015. godini otvorili smo Servis centar „Dajte nam šansu – Svjetlice“ u Banja Luci.

Trenutno se sprovode aktivnosti za otvorenje Servis centra „Dajte nam šansu 2“ u Općini Centar Sarajevo. Također, u Tuzli i Foči otvaraju se servis centri po našem modelu.

U periodu od 18 mjeseci pruženo je > 11.000 besplatnih usluga za 268 porodica na nivou Kantona Sarajevo.

 

Kroz dosadašnji rad, u proteklom periodu, pokazali smo i dokazali potrebu sveobuhvatne podrške porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te je isti neophodno nastaviti i u budućnosti.

 

Kako se Servis centar ne bi ugasio po isteku PPMG ugovora, neophodno je obezbjediti finansijska sredstva za nastavak rada.

Godišnji troškovi Servis centra iznose cca 150.000 KM i odnose se na troškove plata i naknada za stručno osoblje, naknadu za hranu i prevoz za volontere, režije, kancelarijski materijal, održavanje vozila.

 

Od navedenog, najpotrebnije je obezbjediti finansijska sredstva za stručno osoblje bez kojih Servis centar ne može funkcionisati i to:

 

  • defektolog
  • psiholog
  • muzikoterapet
  • medicinska sestra

 

Srdačan pozdrav,

Ines Kavalec, direktorica

Početna

 

 

 

Related posts

Upozorenje građanima Sarajeva iz udruženja Pomozi.ba zbog lažnih humanitaraca

Vedad Ibišević poslao djeci iz Vlasenice po 100 KM bajramluka

Urednik BiH Info Desk

Tužni jubilej: Četvrt vijeka od početka rada Narodne kuhinje „Stari Grad“

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment