Bosnia Appeal

Dajte nam šansu

banner

Dajte nam šansu

Sarajevo, 19.01.2017. godine

 PREDMET:  PISMO NAMJERE

Poštovani,

 Udruženje „Dajte nam šansu“, uz podršku USAID-a i Općine Novi Grad, 28. maja 2014. godine, pokrenulo je jednogodišnji pilot projekat „Servis centar“ za podršku porodicama djece s poteškoćama u razvoju, zasnovan na principu „Respite care“ centara u razvijenim zemljama, prvi ovakav u BiH, koji je dokazao neophodnost postojanja ovakvih Servis centara u čitavoj BiH.

U avgustu 2015. godine, potpisan je ugovor kroz Program podrške marginalizovanim grupama (USAID), kojim se finansira 80% troškova Servis centra s trajanjem do avgusta 2017. godine.

 

Servis centar Dajte nam šansu  pruža besplatne usluge za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju bez obzira na uzrast, vrstu ili stepen poteškoće na nivou Kantona Sarajevo i to:

  • Psihološka podrška
  • Informativno – pravna pomoć
  • Kratki boravak djece i omladine s poteškoćama u razvoju u prostorijama Servis Centra
  • Mobilni tim – podrška na terenu (psiholog, socijalni radnik, volonteri)
  • Prevoz po potrebi
  • Vanjske aktivnosti

U Servis centru rade stručnjaci (defektolog, medicinska sestra, psiholog, pravnik, socijalni radnik, muzikoterapeut i volonteri srodnih zanimanja). Potreba za ovakvim aktivnostima i Servis centrom je velika jer na području Kantona Sarajevo ne postoji dnevni centar niti išta slično za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju.

U 2015. godini otvorili smo Servis centar „Dajte nam šansu – Svjetlice“ u Banja Luci.

Trenutno se sprovode aktivnosti za otvorenje Servis centra „Dajte nam šansu 2“ u Općini Centar Sarajevo. Također, u Tuzli i Foči otvaraju se servis centri po našem modelu.

U periodu od 18 mjeseci pruženo je > 11.000 besplatnih usluga za 268 porodica na nivou Kantona Sarajevo.

 

Kroz dosadašnji rad, u proteklom periodu, pokazali smo i dokazali potrebu sveobuhvatne podrške porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te je isti neophodno nastaviti i u budućnosti.

 

Kako se Servis centar ne bi ugasio po isteku PPMG ugovora, neophodno je obezbjediti finansijska sredstva za nastavak rada.

Godišnji troškovi Servis centra iznose cca 150.000 KM i odnose se na troškove plata i naknada za stručno osoblje, naknadu za hranu i prevoz za volontere, režije, kancelarijski materijal, održavanje vozila.

 

Od navedenog, najpotrebnije je obezbjediti finansijska sredstva za stručno osoblje bez kojih Servis centar ne može funkcionisati i to:

 

  • defektolog
  • psiholog
  • muzikoterapet
  • medicinska sestra

 

Srdačan pozdrav,

Ines Kavalec, direktorica

Početna

 

 

 

Related posts

Pomozimo oboljeloj Ivani Tomić iz Tomislavgrada

BHD Info Desk Administrator

Apel: Svojom donacijom pomozite da „Bosanski vitez“ sačuva i odbrani Bosnu

BHD Info Desk Administrator

Budimo ljudi budimo humani: Mirsad Hajrić povratnik u Prnjavor treba našu pomoć

Editor

Leave a Comment