Sport

Ukinuta skauting služba FK Sarajevo

Predsjednik Odbora za hitnost FK Sarajevo Alen Hujić, protekle je sedmice potvrdio medijima da je rukovodstvo kluba zadovoljno trenutnim sastavom ekipe. Tom prilikom gospodin Hujić  je kazao: ”U razgovoru sa stručnim štabom i šefom Mehmedom Janjošem smo prije  prelaznog roka dogovorili da su ovi igrači dobri i da nema potrebe za mijenjanjem, dobili smo dvije akvizicije i mislim da sa ovim igračima možemo igrati do kraja”. Te njegove riječi su indirektna pohvala skauting službi FK Sarajevo koja je formirana u maju prošle godine i koja je odradila ljetni prelazni rok. Medjutim, kako saznajemo ta sluzba vise ne postoji, nažalost, skauting služba FK Sarajevo nije dočekala ni prvi rođendan, a već je ukinuta. To nam je u razgovoru za BHDINFODESK potvrdio Semjon Milošević, bivši fudbaler Sarajeva i član skauting službe koja je rasformirana prošlog mjeseca.

“Tačno je, imate ispravnu informaciju. Skauting služba više ne postoji,a to nam je saopšteno praktično u momentu kada smo trebali produžiti saradnju. Moram naglasiti da su značaj skauting službe veoma ozbiljno shvatili direktorica Sabrina Buljubašić, šef akademije Sanjin Alagić i čelnik sportskog segmenta Faruk Ihtijarević, međutim kako nam je rečeno, Upravni odbor je imao drugo mišljenje.”

To je malo čudna  odluka Upravnog odbora, kada se ima u vidu da je skauting s služba tokom ljetnog prelaznog roka u klub dovela: Ivetića, Ahmetovića, Sarića, Crnkića, Novakovića, Balića, Adilovića,  Hodžića i Ćetkovića?

“ Posebno je zanimljivo da smo mi formirani u maju 2016. i imali smo svega  20 dana za sklapanje ekipe. Rezultat svega toga je tim kakav Sarajevo ima danas. Čak je i gospodin Janjoš po preuzimanju ekipe u sredstvima informisanja govorio kako će biti velikih rezova na zimskoj pauzi i da dosta igrača ne zaslužuje dres Sarajeva, ali vrijeme je pokazalo svoje i sada se vide rezultati skauting službe. Oni bi bili još bolji da smo imali 6 mjeseci grejs perioda, da smo dobili šansu da još bolje prečešljamo naše lige, jer smo došli kroz empiriju do zaključaka da se oni lakše mogu adaptirati u klub kao što je FK Sarajevo. Ako uporedimo prethodnih 6 prelaznih rokova, lako je matematički zaključiti da je tada klub po pravilu napuštalo 6-7 fudbalera i isto toliko dolazilo i ne treba biti neki finansijski stručnjak i zaključiti da je prilikom tih transfera svaki put Sarajevo bilo u minusu. Od kada je skauting služba počela raditi, imali smo samo jednog igrača (Ćetković) koji je napustio klub, a Sarajevo ima mlađi, konkurentniji i, definitivno, jeftiniji tim. Pored toga, na svakom ovom igraču se u najmanju ruku može vratiti uloženo, što do sada i najvećem broju igrača nije bio slučaj. Treba da se zna da je pri dovođenju fudbalera tek na prijedlog skauting službe bivši šef struke Almir Hurtić morao dati zeleno svjetlo. Ono što je posebno važno istaći je to da su ljudi koji su obavljali ovaj posao, ustvari, bili volonteri, a radili smo i s minimalnim sredstvima i ograničenim resursima. Treba istaći i to da nismo uspjeli tada realizovati dva kvalitetna vezna igrača zbog spore komunikacije i kašnjenja sa odobrenjem budžeta u ljetnom prelaznom roku. Što se mene tiče lično tiče ispunili smo očekivanja, ali, odluka je takva i idemo dalje. FK Sarajevu želim sve najbolje i zahvaljujem svima na saradnji.”

Pripremio:

BHDINFODESK – Birmingham

Related posts

Melburn: Nogometni savez BiH i USSE iz Denvera na kampu Australiji traže nove Zmajeve

Edin Rahić suvlasnik Bradford City-a na izlaznim vratima kluba

BHD Info Desk Administrator

Brazilac Santos novi je ljubimac navijača Prijedora: Od dolaska u Bosnu život gledam drugim očima

Editor

Leave a Comment