BiH dijaspora

Ako ovi propisi budu usvojeni: SAD će pri odobravanju viza provjeravati i aktivnosti na društvenim mrežama

Američki State department predložilo je primjenu strožijih provjera prilikom razmatranja zahtjeva za vizu a koje će uključivati i provjeru aktivnosti tražioca vize na društvenim mrežama, navedeno je u službenom dokumentu koji je danas objavljen, prenosi Fena.

Ovakva odluka je u skladu s planom predsjednika Donalda Trumpa koji je tražio dodatna ograničenja i provjere osoba koje ulaze u SAD. Novi kriteriji koje će razmatrati konzularni odjeli američkih ambasada sadržavat će i pitanja o profilima na društvenim mrežama i to za osobe za koje se odredi da moraju zadovoljiti dodatne kriterije. Procjenjuje se da će novi propisi pogoditi oko 65.000 osoba širom svijeta koje traže američku vizu tokom godine.

Odluka se ne odnosi na neku zemlju pojedinačno, nego na sve osobe za koje se procjeni da bi „zbog veza s terorizmom ili drugim pitanjima nacionalne sigurnosti“ morale proći dodatne provjere.

Uz to, takvi tražioci viza će morati dostaviti brojeve svih ranijih pasoša, informacije o korištenju društvenih mreža posljednjih pet godina, e-mail adrese, bojeve telefona i informacije o svojoj biografiji u posljednjih 15 godina, navedeno je.

Konzularni službenici neće, kako je navedeno, tražiti lozinke za pristup socijalnim mrežama. Ako, ovi propisi budu usvojeni, bit će korak ka primjeni strožijeg režima po nalogu predsjednika Trumpa, a zbog jačanja sistema sigurnosti i američkih granica.

Related posts

Meksiko: Sjećanje na Srebrenicu

Editor

Pasoš-potvrda o vakcinaciji radi putovanja unutar EU moguć od 17. marta

Urednik BiH Info Desk

U STUTTGARTU DOSTOJANSTVENO OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH BILO JE, IMA I BIĆE BOSNE I HERCEGOVINE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment