Biznis

Budućnost stiže: Bihaćki aerodrom postaje stvarnost

banner

Vlada Federacije BiH odobrila je dva miliona maraka iz entitetskog budžeta za finansiranje početka izgradnje civilnog aerodroma u naselju Golubić, nadomak Bihaća.

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inače iz Bihaća, ocijenio je kako je na taj način ovaj dugo osporavani projekat konačno pokrenut sa mrtve tačke.

“Hvala premijeru i kolegama ministrima koji su podržali ovu odluku i odobrili novac za bihaćki aerodrom i ovo je prvi korak u realizaciji projekta o kojem se godinama priča. Sada prelazimo sa riječi na djela i nadam se vrlo brzoj realizaciji odobrenih sredstava, te početnom uređenju prostora na lokalitetu aerodroma u Golubiću. Naravno, pred nama je dosta posla u vezi s ovim strateškim projektom, ali bitno je da smo konačno pokrenuli stvari”, istakao je Dedić.

On je podsjetio kako je Vlada FBiH još prošle godine obećala pomenuta sredstva, ali da je tek sada došlo do realizacije ovog aranžmana.

Predviđeno je da se sredstva utroše u izradu projektne dokumentacije budućeg aerodroma, dobijanje potrebnih dozvola te za početak infrastrukturnog uređenja čitavog lokaliteta, a njihov utrošak nadziraće Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Dedić je rekao kako je plan da se svake godine iz federalnog budžeta izdvaja po dva miliona maraka, te je izrazio nadu kako će projekat u međuvremenu privući pažnju stranih investitora, s obzirom na to da su interesovanje već ranije pokazale neke kompanije iz Turske i nekih arapskih zemalja, čime bi se cijeli projekat finansirao kroz javno-privatno partnerstvo.

Gradske vlasti u Bihaću su prošle godine formirale preduzeće “Aerodrom Bihać” i za njegovo finansiranje je do sada utrošeno oko 70.000 maraka, od čega najveći dio na plate zaposlenih i druge materijalne troškove.

Inače, ukupna vrijednost budućeg aerodroma procijenjena je na oko 26 miliona maraka i radi se o dugoročnom projektu čija bi realizacija, kako se procjenjuje, imala veliku ekonomsku korist za Bihać, ali i cijeli Unsko-sanski kanton.

Zamisao gradskih vlasti je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubić, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju.

S obzirom na to da je aerodrom u vlasništvu grada, ne postoje nikakve imovinske pravne smetnje za realizaciju ovog projekta.

Idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma predviđa proširenje sadašnje piste, a potom izgradnju kontrolnog tornja i drugih potrebnih pratećih sadržaja, te pristupnih putnih komunikacija.

Pored gradskih vlasti, realizaciju ovog projekta snažno podržava i Vlada USK, koja je također obećala finansijska sredstva za njegovu realizaciju. “Ono što je karakteristično za ove prostore su veoma loše komunikacijske veze. Izgradnja civilnog aerodroma bi u potpunosti oživjela cijelo područje, on bi imao izuzetan značaj za razvoj privrede i turizma”, smatra Husein Rošić, premijer USK.

BHDINFODESK

Related posts

Do posla u Njemačkoj preko društvenih mreža: Tri puta mjeri jednom sjeci

Vozači kamiona koji odu iz BiH zarađuju i do 5.000 KM mjesečno

Urednik BiH Info Desk

Povratnik iz Njemačke: Mladi Dobojlija unikatni nakit prodaje širom svijeta

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment