Biznis

116. pariški Salon inovacija „Konkur Lepin“ ARMINI MAČKOVIĆ MEDALJA „OCA EVROPE“!

banner

Pariz, 7. maja – Otkako je Evropsko udruženje inovatora primilo Asocijaciju inovatora Bosne i Hercegovine za punopravnog člana, 2005. (prvo inovatorsko udruženje izvan zemalja-članica EU!), otada bh. inovatori uspješno krče svoj dio puta koji vodi BiH ka Evropskoj uniji; sinoć je ostvaren najveći korak naprijed: Armina Mačković je, na 116. pariškom Salonu inovacija „Konkur Lepin“, dobila medalju „oca Evrope“ za inovaciju „novi građevinski materijal i blokovi“!

Prilika je podsjetiti na „Šumanovu deklaraciju“, koju je 9. maja 1950. objavio Robert Šuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova – taj dokument se smatra za „rodni list“ Evropske unije! U duhu te i takve Deklaracije, sinoć je Državni sekretarijat za evropske poslove Francuske dodijelio priznanje mladoj inovatorki iz Maglaja, inženjerki i magistrici tehnologije!

Armina je dobila i zlatnu medalju „Konkur Lepin“!

Srebrena medalja pripala je Jelenku Markoviu, iz Teslića, za postolje za zaštitu košnica od mrava i glodara, a bronzana Izetu i Ajdinu Dilaver, iz Zenice, za drvene palete čije gabaritne dimenzije ne prelaze 0,5 mm!

Hakim Haračić, iz Kaknja i Živko Gelić, iz Kotor Varoši, dobili su medalje Udruženja francuskih inovatora i fabrikanata: prvi za „motor na toroidalni pogon“, a drugi za „piramidalne vrtove“.

BHDINFODESK

Related posts

Da li će Hrvatska ulaskom u Schengen postati noćna mora za vozače i privrednike

BHD Info Desk Administrator

Saradnička mreža otklonila 149 identificiranih prepreka za investiranje

Bosna i Hercegovina: Za registraciju firme potrebno obezbjediti 3.780 KM, te uraditi ovih deset stvari

Leave a Comment