BiH dijaspora

Smiješna strana tužne svakodnevnice: Bosna rješila problem iseljavanja stanovništa

banner

Godinama čitamo o crnim statistikama odljeva stanovništva iz Bosne i Hercegovine, tipa “Nestao grad veličine 70000”, “Mladi pred ambasadama”, ali da je tome došao kraj potvrdili su nam sa zadnjeg sastanka mudrih glava velikog trojca. Logično iz početnog zabrinutog lica što ode narod, predsjedavajući svih mogućih nivoa vlasti i ko zna kakvih sve ne radnih tjela, saopštili su jednostavno “PASOŠI SE VIŠE NEĆE IZDAVATI”. Ovaj genijalni plan toliko prost da jednostavno nema premca u svijetu, jednostavno je i iznenadio i velikog vođu Sjeverne Koreje, da je naredio likvidiranje određenih eminentnih stručnjaka za migracije.

U nizu saopštenja posebno se ističe ono od vrhovne vlasti, da su pri utvrđivanju uzroka angažovali čitav tim ino-stručnjaka, koji su po prioritetima utvrdili sljedeće:

  1. Bosna ostaje bez jeftine radne snage,
  2. Tržište za otpad iz EU se drastično smanjuje,
  3. Povećan broj trudnoća po EU od strane BiH oprašivača u cilju radne dozvole.

Uz još niz ovih poražavajućih podataka, domaći kadrovi su amandmanski djelovali na navedeni izvještaj te briljantno dodali i zapazili, da odlaskom stanovništva odlazi i bitan broj redovnih glasača sa socijalnim primanjima koji su redovno donosili nove mandate. Koliko je bitna ova odluka pokazuje da se broj zainteresovanih za vozače teških radnih jedinica ili kamiona proporcionalna povećala smanjenju odlaska. Naravno da država ne bi ostala bez redovnih doznaka dijasporinog novca, planira se povećanje cijena polaganja za vozačku dozvolu za 500 KM, sa čime će biti namaknut dio sredstava za vraćanje kredita MMF-u.

Sav sjaj ovog rješenja je takođe u tome, jer je spriječen odlazak čitavih porodica koje kroz određeni vreemnski period ne bi imala nikakvu obavezu pomagati nikome u zavičaju. Pohvalu na ovaj futuristički model vladanja posebno je dao komitet UN-a za migracije, te toplo preporučio svim tranzicijskim zemljama i regijama gdje je glad redovno stanje da slijede primjer BiH.

Neugodna situacija koja je pratila ovu odluku je svađa kreatora ko je prvi predložio istu zbog Nobelove nagrade, ali je prevaziđenja na ustaljen način da se predsjednici utale kao po principu kredita za izgradnju autoputeva koji ne vode nigdje.

Kritičarima ove više nego sjajne odluke bavile su se sve medijske javne kuće, koje su fantastično raskrinkali jeftini pokušaj da određeni strani centri iste pošalju na ljetovanje u Hrvatsku.

 

6yka.com/BHDINFODESK

Related posts

Uspješni bh. biznismen Admir Rahimić: Kako starim, sve se više vežem za Hercegovinu

BHD Info Desk Administrator

Slobodan Miljuš u Las Vegasu ubio Bosanku bejzbol-palicom

Editor

Mersiha Husagić (29): Od izbjeglice do poznate glumice

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment