Moj stav

Jasenko Selimović: EU ozbiljno planira proširenje

banner

Prošle sedmice održan je sastanak Evropskog Parlamenta u Strazburgu, gdje smo diskutovali aktuelna pitanja, kako o današnjem stanju u Evropskoj uniji tako i o budućnosti ove unije. Izmedju ostalog, govorilo se mnogo i o proširenju unije. To je za nas jako važno.

Zato me je mnogo obradovalo kada je predsjednik evropske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru govorio o budućnosti i integrisanju Balkana u Evropsku uniju. Prvi put smo tada, u tom govoru, dobili zvanično obavještenje sa najvišeg mogućeg mjesta da se ozbilnjo planira proširenje i da će se to desiti tokom sljedećeg mandata, dakle od 2019-2024. EU kao institucija koja djeluje za mir, stabilnost i ekonomski razvoj je vrlo značajna za kontinuirani razvoj i bezbjednost zemalja Balkana, i to je upravo cilj za koji ću se nastaviti boriti. Nadam se da vremenom skupa možemo ojačati demokratske institucije u Bosni i Hercegovini i da će te neophodne mjere koje se od nas traže, biti sprovedene što prije.

Na to treba dodati činjenicu da nije lako napraviti reforme na Balkanu. Izmedju ostalog zato što su te Balkanske zemlje oštećene ratom, pogodjene socijalnim nepravdama i nacionalizmom. I kad se uzme u obzir da je Ustav BiH prilično problematičan za razvoj zemlje, onda je svima  jasno zašto je to teško sprovesti.

Baš zato sam se i borio da se financiska pomoć zemljama Balkana poveća. I jako mi je drago da sam uspio. Kao što sam vam prije pisao dobio sam pismeno obećanje da će se finansijska podrška od EU kommisije povećati, sa namjerom da se omogući sprovodjene reformi neophodnih za integrisanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ovo je vrlo bitno za budućnost naše zemlje i taj se novac treba iskoristiti na pravi način. Zato ću se nastaviti boriti da se istovremeno kontrolni mehanizam uspostavi, da te pare ne bi otišle u korumpirane džepove. U skladu sa ovim takodje smatram da se Bosni i Hercegovini treba nadoknaditi raniji nedostatak podrške od strane EU, i na taj način ispraviti nepravda.

Related posts

Pismo Denisa Bećirovića svim građanima BiH: Ovo su bitne poruke, molim vas, dobro razmislite o njima

PRIJATELJU AHMEDU ZA RAHMET I OPROŠTAJ: Koliko je neko bio velik, shvatimo tek kad ga izgubimo!

Nekadašnji član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević: Bh. državljane koji su pod prijetnjom puške napustili BiH i širom svijeta postali najbolji stručnjaci, niko ne zove da se vrate u domovinu

Leave a Comment