Moj stav

Marša mira Srebrenica – Vukovar: Demobilisani borci ARBiH Srebrenica i preživjeli učesnici “Marša smrti” pješače do Vukovara

Ove godine, po prvi put Organizacija demobilisanih boraca ARBIH Srebrenica i  preživjeli učesnici “Marša smrti” iz jula 1995. godine, iz Srebrenice su odlučili da organizuju i učestvuju zajedno sa Udrugom “Koraci mira” iz Odžaka u “Maršu mira” od Srebrenice do Vukovara.

Cilj Marša mira Srebrenica – Vukovar je odavanje počasti  žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Planirano je da učesnici “Marša mira” Srebrenica-Odžak-Vukovar  prepješaće oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana. Polazak učesnika “Marša mira” planiran je za utorak 07.11.2017. godine u 10,00 sati iz Memorijalnog centra Potočari.

Dolazak učesnika “Marša mira” u Vukovar planiran je za Subotu 18.11.2017. godine i učešće u  koloni sječanja na žrtvu Vukovara i odavanje počati žrtvama Vukovara u povodu obilježavanja 26. godišnjice.

Planirana ruta pješaćenja za učesnike Marša mira je: Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk- Kalesija-Tojšići-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Modrića-Odžak-Prud-Šamac-Slavonski Šamac – Cerna-Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar – Vukovar, a učestvovaće od 30 – 50 učesnika.

 Ideja za organizovanje Marša mira Srebrenica – Vukovar pristekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice s obzirom na činjenicu da, već nekoliko godina, u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice učestvuju i građani Vukovara  koji svojim učešćem u Maršu Mira i Biciklističkim ultramaratonom dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Related posts

Progovorio Kemal Čaušević: Kako je Nikola Špirić “završio” šećer, a Dragan Čović zgradu a ko je kupio Sulejmanu Tihiću dva stana

Editor

Državni terorizam: Neriješena politička ubistva, Dženan, David, Adis, Davor, Lana

Editor

Tužno sjećanje na Crni petak, 13. februara 1993. godine, kao najzlokobniji dan u novijoj historiji gradića na desnoj obali Une

Editor

Leave a Comment