BiH dijaspora

Florida: Alen Žujić jedini Bosanac u popularnom američkom reliju

banner

Alen Žujić, rodom iz Ljubije kod Prijedora, jedini je Bosanac u američkom reliju (“Corsa America Rally”) i jedini koji je snimio dvije epizode vrlo popularne serije “Car Fixx”, koje će se emitirati u 40 zemalja. Kaže da je do sada učestvovao u čak 12 relija čiji su zaštitni znak skupi i egzotični automobili koji brzinom od više od 300 kilometara na sat plove američkim cestama.

S njim je na reliju i 17-godišnji sin Armand, na kojeg je Alen veoma ponosan, jer ne samo da dobro vozi nego i razvija svoj mali biznis. Alen ne krije da je strast prema reliju, brzoj vožnji, adrenalinu, upoznavanju novih ljudi i sjajnih destinacija prilično skup, ali i opasan hobi.

– Auti su nam nevjerovatno brzi i opasni. Ponekad prelazimo brzinu i od 320 kilometara na sat, zbog čega gume obavezno mijenjamo svakih pet do šest mjeseci. Na relijima je bilo i nezgoda, ali na svu sreću, ništa fatalno – kaže Alen, koji je posljednji reli vozio u Las Vegasu.

Zaljubljen je u Mercedese, ima ih čak devet u garaži, koju unajmljuje u te svrhe. Tu su rariteti, poput Mercedesa 190 E, koji je davnih osamdesetih bio “zakon” za utrke, ali i veoma rijetki C 63 AMG iz “crne serije”.

– Takvih je samo šest u svijetu. Zahvaljujući njemu, za mene se zainteresirao “Discovery Channel”. Želimo da taj automobil napravimo najbržim na svijetu, što će biti pojašnjeno u epizodama koje smo već snimili ili namjeravamo da ih snimimo – kaže Žujić, koji će u septembru na reli u Evropu.

Za sada jedino zna da se kreće iz Francuske i preko Italije i Njemačke vozi do Austrije. Prije toga će na još jedan reli, od Njujorka do Las Vegasa. A oni koji ga poznaju, kažu da nije isključeno da Mercedesom skokne i do rodne Ljubije.

Žujić je prije 20 godina iz Njemačke stigao na Floridu. U početku je bilo teško, ali nakon što je savladao jezik, kockice su se posložile. Danas je vlasnik Doma za brigu o osobama oštećenim u razvoju.

 

http://avaz.ba/vijesti/teme/346885/alen-zujic-jedini-bosanac-u-popularnom-americkom-reliju

Related posts

Utakmicu Grčka – BiH prenose ovi TV kanali

Editor

IZ BiH poziva Bošnjake da izađu u što većem broju na izbore

BHD Info Desk Administrator

Norveška: „Ko sam to ja?“ – kurs za 80 mladih iz bošnjačkih džemata

Editor

Leave a Comment