Kultura

BHFF PREDSTAVLJA UMJETNIKA-U-REZIDENCIJI ZA 2018. GODINU: ELDINA HERIĆA

banner

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu i BHFF u Njujorku odabrali su pobjednika Njujorške umjetničke rezidencije za 2018. godinu

Njujork, 5. februar 2018. god. – Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) ima zadovoljstvo objaviti da je Eldin Herić, student na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu, dobitnik Njujorške umjetničke rezidencije za 2018. godinu!

Kao nagradu za njegov rad na dizajnu promotivnih materijala za BHFF 2018, Eldin će posjetiti Njujork tokom festivala i predstaviti svoj projekat pred BHFF publikom.

Od 2015. godine ALU i BHFF rade u kolaboraciji na izradi grafičkog dizajna koji se koristi za promotivne svrhe bh. film festivala u Njujorku. Svake godine od tada, ALU zajedno sa BHFF-om organizuje natječaj za studente grafičkog dizajna na trećoj i četvrtoj godine na ALU da pripreme grafičke prijedloge koji su se koristili na BHFF-u. Ideja projekta je da omogući studentima rad na live projektu, te ujedno da im pruži izazov da primjene i izoštre svoje dizajnerske sposobnosti i da time steknu dodatno iskustvo koje će im biti od koristi u profesionalnoj karijeri.

U 2018. godini osam studenata sa ALU, u sararadnji sa kustoškim timovima u Sarajevu i u Njujorku, predala su svoje umjetničke prijedloge na konkurs. Kustoški timovi su potom odabrali pobjenika, studenta grafičkog dizajna Eldina Herića. Eldinov rad prikazuje dva mosta koja povezuju simbolične zgrade iz BiH i Njujorka, dok u centru stoji Kip slobode.

Cilj projekta je da se pripremi umjetnički rad koji predstavlja identite BiH ali i Njujorka, te koji bi tumačio kako se te dvije različite kulture preklapaju kroz BHFF. Teme filma, identiteta, dislokacije, i kulturoloških stereotipa su uključene u odabranu umjetničku viziju i rješenje.

ALU i BHFF vjeruju da će posjeta Njujorku biti od velikog značaja za Eldinov akademski i profesionalni razvoj, kao i inspiracija za ostale sudionike konkursa.

BHFF se zahvaljuje organizaciji Trust For Mutual Understanding za finansijsku podršku tokom ovog projekta, kao i kustoskom timu u Sarajevu, ALU profesoru Bojanu Hadžihaliloviću i Sandru Drinovcu.

BHFF čestita Eldinu Heriću na ovom priznanju te upućuje zahvalu svim studentima na ALU koji su sudjelovali na projektu, čiji prijedlozi će također biti prikazani na Svečanom zatvaranju BHFF-a.

Related posts

VEČE SAFETA HADROVIĆA-VRBIČKOG PROZOR U DUŠU CRNE GORE

Editor

Tokom novembra: Divanhana na turneji u Švicarskoj potom u Srbiji i Austriji

Ostvario se muzički san repera Emira Emke Bešića: Snimio singl s poznatim bh. reperom Frenkijem

Leave a Comment