Zanimljivosti

Kanton Sarajevo: Od danas na snazi novi Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije

banner

Primjena novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, objavljenog u Službenim novinama, počela je danas, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Osnovni razlog za donošenje novog zakona bio je, kako je to saopćeno, usklađivanje s međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiri ključna pitanja i to definicije, kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju te kaznenih odredbi.

Novim zakonom je, uz ostalo, propisana legalizacija oružja, kao i amnestija, što su važni postupci koji idu u pravcu postizanja višeg nivoa sigurnosti građana.

Spuštena dobna granica

U novom zakonu je, uz ostalo, spuštena dobna granica za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja za fizičke osobe, u odnosu na stariji zakon, tako da je kao opći uvjet propisana minimalna dob od 18 godina (dosad je to bilo 21).

Uz to je obavezno postojanje opravdanog razloga za nabavljanje oružja te su usklađeni uvjeti koji se odnose na kažnjavanje za prekršaj i prekršajni postupak s odredbama Zakona o prekršajima Federacije BiH, kao i s odredbama krivičnopravnog zakonodavstva.

Sporna odredba u novom Zakonu je, također, to što se u uvjetima za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja navodi da osoba u posljednje dvije godine, do dana podnošenja zahtjeva za odobrenja nabavke oružja, nije kažnjavana za prekršaj protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja.

Legalizovati oružje

Odredbama novog zakona osobe koje posjeduju oružje kategorije B, a nemaju isprave o oružju i nisu se prema ranije važećim propisima registrovale, bez obaveze dokazivanja porijekla oružja, dužne su najkasnije do 31. decembra 2018. godine podnijeti zahtjev za izdavanje isprave o oružju.

O kategorijama oružja, uvjetima za nabavljanje, držanje, nošenje i oduzimanje oružja, potrebnim ispravama za oružje i municiju te o drugim bitnim odrebama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije možete pročitati više u priloženom PDF dokumentu.

zakon_o_nabavljanju_drzanju_i_nosenju_oruzja_i_municije

Related posts

Zdravko Mamić: BiH je moja prva domovina, tu ću služiti kaznu

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne)leti 431: KAFA NA KRAJU SEZONE

Urednik BiH Info Desk

Gračanica: Porodica Jukan i njihove đulbšećer ruže

Leave a Comment