Govor zemlje moje

Sitan vez Sarajevo: Neophodna nam je i Vaša pomoć u pokrivanju troškova za izradu bojanki za djecu

banner

Poštovani predstavnici organizacija, udruženja i klubova u BiH iseljeništvu,

mi smo udruženje Sitan vez iz Sarajeva (www.sitanvez.ba), koje se bavi podizanjem svijesti o bh. kulturi, tradiciji i identitetu, a do informacija o Vašem udruženju smo došli putem Adresara organizacija, udruženja i klubova u BiH iseljeništvu, koje je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom Vam se obraćamo sa jednom lijepom viješću. Naime, uslijed nedostatka edukativnog materijala namijenjenog djeci Bosne i Hercegovine, udruženje Sitan vez je kreiralo prvu od ukupno 5 prelijepih bojanki. Ove bojanke su namijenjene djeci uzrasta od 18 mjeseci do 10 godina. Ideja bojanki je da se prezentuju motivi i scene iz bogate bosanske (bosanskohercegovačke) historije na jednostavan i lijep način. Odabrali smo Zmaja od Bosne, Huseina-kapetana Gradaščevića koji uz pomoć svog zmaja (Zmajki), obilazeći znamenite historijske trenutke, dočarava ljepotu naše bosanske kulture i historije. On upoznaje male i velike čitatelje sa stećcima, bosanskim kraljevima, gradovima…Prvi limitirani tiraž izlazi već za nepune dvije sedmice.

Al Jazeera Balkans je prepoznala naš projekat o kojem više možete pročitati ovdje:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hus-i-zmajki-vode-djecu-kroz-srednjovjekovnu-bosnu

Realizaciju samog projekta možete pratiti i na facebook stranici našeg udruženja:

https://www.facebook.com/sitanvez.ba/

Naš jedini i prvenstveni cilj jeste da svako dijete u Bosni i Hercegovini koristi ove bojanke. Od sada pa nadalje. S tim u vezi smo pokrenuli crowdfunding kampanju, u namjeri da tim putem prikupimo novac koji nam je potreban za realizaciju ovog projekta.

Službenu kampanju možete pogledati ovdje:

https://www.indiegogo.com/projects/husein-kapetan-i-njegov-zmaj-zmajki-books-kids#/

Da bismo to postigli neophodna nam je i Vaša pomoć u pokrivanju troškova za izradu bojanke i štampe preko donacija koje se mogu izvršiti putem navedene crowdfunding kampanje. Također, ovu ideju možete podržati i širenjem vijesti Vašim prijateljima i poznanicima, putem društvenih mreža ili na neki drugi način, kako bi ova vijest stigla do što većeg broja Bosanaca i Hercegovaca.

Sitan vez nema namjeru niti želju da zarađuje novac od ove bojanke. Cilj ove kampanje jeste da bojanke dođu do što većeg broja djece, bez obzira na imovinsko stanje. Ne želimo da novac bude prepreka znanju i želji djece da nauče više o našoj historiji i kulturi.

Uistinu se nadamo da će se i Vama dopasti ova ideja, te da ćete istu podržati na jedan od ponuđenih načina.

Udruženje Sitan vez i djeca Bosne i Hercegovine će Vam biti neizmjerno zahvalni.

Srdačan pozdrav i veliko hvala,

Merima Mustafić
saradnica na projektu

Related posts

Nagradno takmičenje “Ja pišem bosančicom”: Svi učesnici ovog takmičenja pobjednici!

Urednik BiH Info Desk

New York: Učenici iz BiH Na Genius olimpijadi osvojili četiri medalje

NAGRADNI KONKURS na temu: “Moja domovina Bosna i Hercegovina – jedna pozitivna priča”

Editor

Leave a Comment