Zanimljivosti

DA LI MOŽETE ZAMISLITI PLES NA NEBU IZNAD SARAJEVA? (VR360 + FOTO + VIDEO)

banner

Legenda kaže da se dobar let definira negacijama – nisi otet, nisi pao, nisi povratio, nisi zakasnio, nije po tebi pala hrana. A kako se onda definiše savršen let? On počinje sa tradicionalnim pilotskim pozdravom “Vedro nebo” koji odzvanja u slušalici, a dolazi iz usana iskusnog kontrolora. Doista je dio neba iznad sarajevskog aerodroma tog dana bio vedar.

Sam pozdrav je označio početak leptirovog leta, leta koji je počeo borbom onako kako to obično u životu biva. Sve što voliš dobiješ, ali nakon jako teške borbe sa turbulencijama nastalim nakon polijetanja našeg većeg prethodnika kojeg možete vidjeti na snimcima, ali da ne bude zabune, nije uvijek tako. Trajao je po našem satu 5 minuta, ali u konačnici je puno duže trajalo – preko jednog sata. Uspomene će ostati tu da svjedoče o našem prvom nebeskom plesu, igri između oblaka i doživljajima koje smo kao klinci mogli vidjeti samo gledajući Red Bull Air race i zamišljajući kako to gore stvarno izgleda. Kako je povući vertikalnu palicu i uživati u promjeni smjera letjelic? Dođe tad na tih 8500 feeta ili približno 3000 metara iznad zemlje u glavu i sjećanje na sve ono što se učilo o letjelicama, trimerima, aeroprofilima i načinu funkcionisanja zrakoplova za vrijeme studiranja.


Putovanje žirokopterom je više od gledanja znamenitosti, to je duboka i trajna promjena ideja življenja onog ko poleti. To je jedno spirtualno zadovoljstvo koje predstavlja savršen spoj adrenalina i veličanstvenog pogleda sa visina. Definitivno nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje visina i ideje koju su Dedal i Ikar pokušali oživjeti prije toliko godina. Zar svi nismo makar jednom sanjali ili maštali o toj ideji, makar na tren kao djeca?

A letenje? Pa letenje nije strano ni velikim umovima, čak se i Leonardo da Vinči bavio idejom letenja i prvi je napravio skicu helikoptera.    

No, da se mi vratimo našoj temi. Da li bi ste se Vi smjeli usuditi? Da li znate išta o žirokopteru – najsigurnijoj letjelici?


Žirokopter je nastao kao i većina inovacija u zrakoplovstvu nakon prolivene krvi. Nakon što je prijatelj španskog pilota poginuo u zrakoplovnoj nesreći. On je na sahrani obećao da će u čast njemu napraviti najsigurniju letjelicu u kojoj niko nikada neće poginuti. Koliko je uspješno realizovao svoj plan govori činjenica da do sada nema nesreća sa smrtnim posljedicama nastalim u vožnji ovom malom letjelicom.


Ekipa portala posjeti.ba odlučila vam je priuštiti da iskusite let žirokopterom na najbolji način. Malo ko može ostati ravnodušan nakon fotografija i snimaka iz žirokoptera koji se vinuo iznad bh prijestolnice i zaigrao svoj najljepši nebeski ples, ples koji je zaslužio da zauvijek ostane zapisan. Dok su u Sarajevu, koje se krilo iza oblaka puhali neki čudni vjetrovi, mi smo plesali svoj prvi nebeski ples. Nismo škrti i nismo htjeli da to bude samo naše, pa smo napravili i 360 snimak koji i vama omogućava da osjetite bar trunčicu iskustva i odlučite se javiti na kontakt telefone ljudi koji će i vama omogućiti savršeno punjenje baterija letom preko Sarajeva, Jahorine, Pala i vraćanje nazad preko Koševa.


Pogledajte kako je to izgledalo iz naše perspektive. Pogledajte gore, dole, lijevo ili desno, okrenite se iza i zapazite kako se oblak zatvara jer ovo je nebeski ples koji redakcija portala, članovi Udruženja Mapa kulture i piloti Fun Fly-a poklanjaju baš vama. Ispod videa možete pronaći link za još VR360 fotografija i videa. https://posjeti.ba/da-li-mozete-zamisliti-ples-na-nebu-iznad-sarajeva/  

Jednostavno, uživajte i komentarišite!

 

Za organizovanje i rezervisanje svog termina možete se javiti na 062 260 605

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 477: TREŠNJE AMIRA ĆORIĆA I ”IZBJEGLICA” BAJRO   

Copo Sejo

Evropska unija: Hrana najskuplja u Danskoj, a najjeftinija u Rumuniji, Bugarskoj i Poljskoj

BOŽIDAR PROROČIĆ ČUVAR LOVĆENA I NJEGOVE PODGORINE

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment