Sport

Predstavljamo mladog fudbalera Emila Hajdera iz Danske: Kada fudbalski snovi postanu stvarnost

banner

Na ovim stranama često pišemo o veoma mladim sportistima. Činimo to iz razloga što talentovani sportisti na sebe skrenu pažnju još u djetinjstvu, pa ako se njihov talenat uoči te ako ga prati pravilan rad i sportski život oni imaju šansu da postanu vrhunski sportisti.

Jedan od nesumnjivo talentovanih fudbalera, čiji razvojni put ide u pravom smjeru svakako je Emil Hajder. Rođen je 01.03.2005 u Aalborgu. Živi u Hobru sa roditeljima, a ima i dvije sestre koje su od njega starije. Pohađa 6 razred osnovne škole u Hobru. Voli školu, ali više voli fudbal

Od svoje 3 godine igra fudbal, a počeo je u lokalnom klubu Rosendal IK u Hobru. Njegov otac se uključio u klub i počeo raditi kao trener za uzrast od 5 godina. Emilov razvojni put bio je vidljiv od treninga do treninga. U početku je ispoljavao izuzetno dobar pregled igre što mu je omogućavalo da uvijek bude korak ispred protivnika. Uvijek je mogao pomoći saigračima u teškim situacijama. Njegova kategorija imala je jednom sedmično trening i jednom sedmično utakmicu. Razvojem i dolaskom do kategorije od 9 godina trening je bivao dva puta sedmično i jedna utakmica vikendom, te više učešća na turnirima. Emil se brzo razvijao i bivao sve bolji i nezmjenjiv u ekipi te je postao kapiten. Zajedno sa 3 saigrača predložen je za talent treninge u AaB iz Aalborga. Talent trening u AaB je počeo od U10, što je značilo trening 3 puta sedmično te utakmicu vikendom. Kroz turnire talent ekipe AaB je igrao na elitnim turnirima u Kopenhagenu, Silkeborgu, Paderbornu, Groningenu i na još nekim turnirima. Tu se pokazao kao jedan od igrača koji može da igra na više pozicija od odbrane, preko sredine do napada.

Najrađe se sjeća utakmice u Silkeborgu, na Jysk Areni, kada je uspio postići pogodak u 14 sekundi utakmice. Poslije početnog udarca dobio je loptu sa lijeve strane, pretrčao gotovo polovinu terena i pored odbrane uspio plasirati loptu u lijevu stranu gola. Sve se desilo munjevitom brzinom da ni sam nije shvatio da je postigao gol u 14 sekundi utakmice. Sve ovo bilo je snimljeno i sa uživanjem je pokazivao taj snimak familji i prijateljima.

Konkretna ponuda o prelasku u AaB je usljedila početkom 2018. godine kada je i prešao iz svog matičnog kluba u U13 Elite AaB. Treninzi su tri puta sedmično te utakmica vikendom. Tome se mora dodati i učestvovanja na elitnim turnirima. U maju mjesecu osvojili su Nørhalne Cup u Aalborgu gdje su u finalu savladali Hull City. Pozicija na kojoj Emil igra u AaB je centarhalf, ali po potrebi i u zavisnosti od taktike igre transformiše se i igra druge pozicije na terenu. Njegov stil i način igre karakteriše odličan pregled igre, duel igra, kontrola lopte glavom, fina tehnika dodavanja, driblinzi, brzo iznošenje lopte i kontranapad te zbog toga i igra tu poziciju na terenu. Ima jako dobar i precizan šut pa je vrlo opasan za udarce sa distance te često postiže pogotke iz slobodnih udaraca. Kod izvođenja kornera uvijek se nađe u kaznenom prostoru protivnika u pokušaju da postigne pogodak. Ekipa Aab U13 igra ofanzivan fudbal sa visokim pritiskom na protivinika što Emilu odlično odgovora.

Njegova želja je da se bavi fudbalom profesionalno. Njegov odgovoran i profesionalan pristup treninzima i utakmicama je zapažen od strane trenera u AaB. Koncentracija i želja da bude što bolji je nešto što karakteriše njegov uporni rad čak i u slobodno vrijeme, gdje trenira ono gdje bi trebao biti još bolji. Tehnika, snaga, motorika i mentalna spremnost su samo dio njegovih treninga u slobodno vrijeme, kojeg nema puno.  Playstation i prijatelji su njegova svakodnevica, ali tek nakon fudbala i škole. Ima stopostotnu podršku roditelja koji prilagođavaju druge aktivnosti kako bi mogli pratiti sve treninge i utakmice.

Emilov omiljeni igrač je Messi, a ipak navija za Liverpool. Raduje se Svjetskom prvenstvu  gdje će moći pratiti mnoštvo utakmica sa omiljenim igračima i navijati za fudbal. Emil igra finale kupa U13 protiv Esbjerga, 30.05.ove godine u Bordingu. Mi mu želimo uspješan nastavak dobro usmjerene karijere.

Piše: Fadil Ćatović

Related posts

Ragbi savez Bosne i Hercegovine – Bosnia and Herzegovina Rugby Union: poziva sve ragbi igrače bosanskohercegovačkih korijena u svijetu da stupe u kontak sa Ragbi savezom

NS/FS BiH odložio prodaju ulaznica za utakmicu BiH – Sjeverna Irska

BHD Info Desk Administrator

Završeno 14. Svjetsko prvenstvo bh. dijaspore u futsalu / Sedmi put pobjednik je ekipa Bosanaca i Hercegovaca iz Belgije

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment