Dopunske škole

U STUTTGARTU ODRŽAN SASTANAK RUKOVODSTVA SAVEZA DOPUNSKIH ŠKOLA BIH: SAČUVATI SVOJ JEZIK, OBIČAJE, KULTURU I VEZE SA DOMOVINOM JE NAŠA LJUDSKA OBAVEZA

Protekle sedmice, u Stuttgartu je održan sastanak rukovodstva i aktivista Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

Glavna tema sastanka bila je početak nove školske godine u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u dijaspori, posebno u SR Njemačkoj i plan rada u narednom periodu.

Ono što nadležni u BiH i Ambasade i Konzulati BiH u svijetu rade na dopunskom obrazovanju djece građana BiH u dijaspori na maternjim jezicima je malo i nedovoljno, neadekvatno i to se mora mijenjati, a mi građani dužni smo uraditi sve što je do nas i u našim mogućnostima kako bi sačuvali svoj jezik i identitet i veze sa domovinom, zaključak je sastanka u Stuttgartu.

Posebne pohvale, priznanja i podrška na sastanku u Stuttgartu upućene su bh. aktivistima i nastavnicima u dijaspori koji godinama rade u ovoj oblasti i kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti čuvaju bosanski jezik i stvaraju uslove najmlađima da nauče osnovne postulate o Bosni i Hercegovini. Te aktivnosti su posebno vidljive i prepoznatljive u Njemačkoj (Stuttgartu, Ulmu, Kirheim Tecku, Minhenu, Rottenburgu, Frankfurtu, Manhajmu, Hamburgu, Reutlingenu, Gaggenau, Berlinu), Velikoj Britaniji, Švedskoj, Danskoj, Austriji, Australiji, a zadnjih godina i u Italiji, Kanadi, Belgiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

I sa ovog sastanka Saveza dopunskih škola BiH upućen je apel građanima BiH u dijaspori da upišu svoju djecu u dopunske škole BiH i pomognu njihov rad, a nadležnima u BiH da regulišu oblast dopunskog obrazovanja.

Sastanak u Stuttgartu održan je adresi: Böheimstr. 51, u Bosanskoj sobi, a domaćin je bila gospođa Zikreta Lihović, vlasnica popularne aščinice “Ziki”.

Sastanku je prisustvovao i gospodin Nedžad Solunović, od jula 2018. godine i Kongresa u Sarajevu, novi predstavnik iz Njemačke u rukovodstvu Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Related posts

Bayhost University: Stipendije za učenje njemačkog jezika u Bavarskoj

BHD Info Desk Administrator

Učenje bosanskog jezika u švedskim školama: Zakonom zaštićeno pravo

Editor

„Naša djeca moraju otići vani da bi se znalo za njihove uspjehe”

Editor

Leave a Comment