BiH dijaspora

Austrija: “Tag der offenen Tür / Dan otvorenih vrata”

banner

Beč – Protekli vikend i praznični dani su otpočeli u petak , rano u jutro pod motom “Tag der offenen Tür / Dan otvorenih vrata”, kod ovdašnjeg  aktualnog šefa države prof. Dr. Alexandra Van der BELLEN-a i u Bundeskanzleramtu Sebastijana KURZ-a, koji su više   sati stajali na raspolaganju svojim gradjanima,” oči u oči,” s njima razgovarali i fotografisali se, te svi ljubazno dočekali više hiljada zvanica, diplomata i predstavnika medija u podalpskoj zemlji i iz  inozemstva, a povodom nacionalnog i državnog praznika – 100 godina Republik Oesterreich.

Bila je jos jedna prigoda, da se sumiraju jednogodišnji rezultati nove “crno-plave” vlade, ali i otvore nove ideje iz svih devet (9) saveznih pokrajina, uz okončanje šestomjesečnim presjedavanjem EU, kao i kroz aktivnosti OSCE-organizacijom u Beču.

Mi, bh-gradjani okupljeni u dijaspori oko BIZ- & KuMF-Instituta za stručno-informativno-kulturnu djelatnost i ispitivanje javnog mišljenja/mnjenja u BiH i EU, smo još jedanputa, ukratko razgovarali sa ovdašnjim vodečim državnicima o našoj predstoječoj dvodnevnoj manifestaciji,s dvije teme: O BUDUĆNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE, nakon oktobarskih izbora 2018-te, i/ili, EU i Austrija – s odnosom ka Zapadnom Balkanu”, koja ce se održati 22. i 23. novembra 2018. godine u Beču.

Naime, nas Fachinstitut-NGOs, IDM, KMU-Centar i Presseclub CONCORDIA su pozvali mnoge ovogodišnje izborne pobjednike, top-političare, diplomate i naučno-znanstvene djelatnike iz BiH, Sarajeva, Beča, Beograda, Zagreba i Ljubljane koji mogu dati kroz dvije panel diskusije, razvoju nove naučne misli, poboljšanju za novu parlamentarnu demokratiju i svoj doprinos za veća ljudska prava,te još većoj slobodi javne riječi i svih predstavnika medija, na Balkanu i u svijetu.

Ovoj dvodnevnoj manifestaciji biće prisutni mnogi javni, kulturni i politički djelatnici, njih preko 15 učesnika će odgovarati na direktna pitanja od predstavnika medija, na njemačkom, engleskom i b-h-s jeziku, dok drugi susret na večer, biće upriličen od strane ovdašnjeg domaćina s ovdašnjim diplomatsko-konzularnim korom i ex-predsjednikom Austrije, g-dinom Dr. Heinz FISCHER-om i gradonačelnikom Dr. Michael LUDWIG-om,…u Hotelu & Palias Strudlhof-u, 9-om okrugu Beča.

Press služba Fachinstitut-NGOs, in Vienna

Program i prijava za konferenciju na linkovima:

ZWEI-DREI_PRVI NOVI PROGRAM U BIH 100X200 _ word-November 2018

6-ERSTE Application Form – 5th VEF-converted

ERSTE PRVA NOVA POZIVNICA & NEUE_Fixe_ Einladung_Die Zukunft Bosniens 22.11.18

 

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 54/ 205 „BIĆE OD NJEGA NEŠTO…“

Urednik BiH Info Desk

Odnos bh. vlasti spram iseljeništva/Politika mnogo “misli” na bosanskohercegovačku dijasporu te je nakon vise od dvije decenije uspjela je usvojiti prvi dokumenat?

Tee Gavrančić: Bolje biti sretan skladištar, nego nesretan doktor

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment